Kochasz oryginalną wersję? Ja już nie pamiętam, jak smakuje, bo od dawna robię domowe bounty, które smakują jak oryginał (tak przypuszczam😊). Róbcie zdrowszą wersję tych batoników najlepiej z podwójnej porcji 😛
Domowe Bounty – Składniki:
150ml mleka
80g wiórków kokosowych
3 czubate łyżki mleka w proszku
2 łyżki masła/pasty kokosowej
słodzidło (opcjonalnie)
Polewa:
czekolada (3/4 tabliczki)
mleko
Przygotowanie:
Wiórki zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut mieszając. Po tym czasie wiórki powinny zmięknąć i wchłonąć całe mleko. Dodajemy masło (dałam 1 łyżkę masła i 1 łyżkę pasty kokosowej), mieszamy do rozpuszczenia. Mieszamy z mlekiem w proszku i odstawiamy do lodówki najlepiej na 1h. Po tym czasie formujemy batoniki. Z przepisu wyszło 8 batoników. Swoje jeszcze dosłodziłam.
Polewa:
Na 1 kostkę czekolady 1 łyżka mleka. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając aż czekolada się rozpuści.
Wyjmujemy wcześniej batoniki z lodówki, bo na zimnych nie rozsmaruje się dobrze polewa 😊
Kładę na łyżkę batonika i oblewam łyżeczka z wszystkich stron. Odkładam na talerzyk. Możemy posypać wiórkami na górze. Najlepiej smakują następnego dnia. Przechowuj przykryte folią.
Ania radzi:
Pamiętaj, że każdy mój przepis możesz dopasować dla niemowlaka. Zastanawiasz się po co batoniki dla dziecka, które nie ma roku? Tak samo jak z innymi produktami czy daniami, żeby spróbowało 😊
Pomiń mleko w proszku i dodaj np. serek śmietankowy typu Bieluch. Zrezygnuj z czekolady, obtocz delikatnie w kakao albo zmielonych orzechach.
Ja dodałam do masy 2 łyżki erytrolu.
Możesz nie dosładzać, a użyć mlecznej czekolady.
Przy alergii na BMK ugotuj na napoju roślinnym (mleko kokosowe polecam z wodą w proporcji 1:1)
Jako fan kokosa zrób koniecznie kokosowe ciasto bez pieczenia.
Pisze Pani że można zastąpić mleko w proszku Bieluchem. Ile go należy dodać zamiast mleka w proszku ?