Wegańskie muffinki fasolowe

You are currently viewing Wegańskie muffinki fasolowe

Wegańskie muffinki fasolowe bez mąki. Żałuję, że nie zrobiłam podwójnej porcji 😛

Wegańskie muffinki fasolowe – Składniki:

puszka czerwonej fasoli

170g banana (2 małe)

60g daktyli (10 sztuk)

20g kakao (4 płaskie łyżki)

40g masła orzechowego (2 łyżki)*

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem na 10 minut.

Fasole przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Blendujemy z pozostałymi składnikami. Napełniamy foremki na muffinki, pieczemy w temp 180 st 35 minut.

Z przepisu wychodzi 8-9 sztuk. Posmarowałam serkiem śmietankowym i posypałam sproszkowaną aronią. Muffinki wychodzą mokre w środku jak brownie.

*przy alergii możesz zamienić na olej kokosowy

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

19 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ola

Czy zamiast fasoli mogę użyć ciecierzycę , ona bardziej mi smakuje i resztę bez zmian?

Patrycja

Czy można pominąć masło orzechowe?

Ola

Wszystko co lubię, banany , daktyle, masło orzechowe , może mniej fasole czerwona ale fajnie przemycić ja do słodyczy, będą przepyszne , dzisiaj zrobię na gore dam chyba polewę z masła orzechowego rozcieńczonego mlekiem bo nie mam tahini a szkoda😁😆👍♥️

Patrycja

Pyszne! Poza tym, że moje przypominają wyglądem 💩 jakoś tak mi się uformowały 🤣 słodziutkie, nawet bez daktyli (ja dodałam odrobinę więcej banana), rozpływają się w ustach, są po prostu genialne i ekspresowe!

Natalia

Czym zastąpić banana bo nie mam akurat 😭

Dominika

Czym można zastąpić daktyle? Ewentualnie czy można je pominąć?

Beata

Czy masło orzechowe można zastąpić masłem z nerkowcow i pistacji?🙂

Olga

Moje muffinki wyszły surowe w środku, czemu? 😳

Kasia

Witam,
Mam kilka pytań technicznych;)
1. Piekarnik nastawić z termoobiegiem?
2. Czy czas pieczenia należy wydłużyć jak zrobiłam większe babeczki? Mi wyszły 4 sztuki ,;)
3. Jak powinno wyglądać ciasto po upieczeniu? Robię takie babeczki pierwszy raz i boję się, że wyjdą surowe.
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź;)

Martyna

Witam, jaki serek śmietankowy Pani użyła?

Katarzyna

Dzień dobry 😁

Czy daktyle wcześniej należy namoczyć? 🧐