Tylko jeden główny składnik dzieli Cię od tego, żeby się trochę ochłodzić 😛 Lodowa czekolada jogurtowa podana może być w różnych wersjach smakowych, z różnymi dodatkami. Jak zwykle kilka wskazówek poniżej.
Lodowa czekolada jogurtowa – Składniki:
3 czubate łyżki jogurtu greckiego/naturalnego/wege
1 łyżka miodu (po 1 rż)
dodatki: u mnie pistacje posiekane, maliny rozdrobnione i kuleczki zbożowe
Przygotowanie:
Dodatki układam na silikonowej foremce. Jogurt (użyłam greckiego) mieszam z miodem i wylewam na foremkę. Chłodzimy w zamrażarce. Czas chłodzenia zależy od foremek/pojemnika jakiego użyjesz.
Ania radzi:
Nie masz takich foremek? Zrób w silikonowych foremkach na lód albo silikonowych foremkach na babeczki.
Możesz wymieszać część jogurtu z kakao, różdżką smaku albo masłem orzechowym. Wrzucić: amarantus, wiórki kokosowe, płatki migdałów, owoce liofilizowane, sezam. Pamiętaj, że maluszkom dajemy bardzo drobno rozdrobnione orzechy.
Zalecenia mówią, że orzechów w całości nie podajemy do 5 roku. Oczywiście jest to kwestia indywidualna. Lila je w całości nerkowce od 21 miesiąca. Inne orzechy jej wcześniej moczę w wodzie.