Malinowo-marchewkowy budyń owsiany

You are currently viewing Malinowo-marchewkowy budyń owsiany

Kiedy chcesz przemycić warzywo do śniadania robisz malinowo-marchewkowy budyń owsiany. Smakuje malinkami, a marchewka jest niewyczuwalna 🙂

Składniki:

200ml mleka owsianego

150ml wody

70g płatków górskich (Melvit)

70g marchewki (pół marchewki)

3 łyżki malin mrożonych

1 łyżka różdżki smaku malinowej

2 łyżki kremowego serka (Bieluch)*

Przygotowanie:

Ścieramy marchewkę na grubych oczkach, zalewamy wodą i mlekiem i dodajemy płatki. Gotujemy do momentu aż płatki wchłoną płyny (około 15 minut). Na koniec dodajemy maliny. Zestawiamy z gazu, dodajemy serek, różdżkę smaku i blendujemy.

Porcja dla mamy i dziecka.

*przy alergii na BMK zamień serek na gęstą część mleczka kokosowego, albo jogurt wegański.

Ania radzi:

-Ugotuj płatki tak jak lubisz: na mleku krowim, napoju roślinnym albo wodzie.
-Możesz użyć płatków błyskawicznych i zetrzeć marchewkę na drobnych oczkach, wtedy budyń zrobisz szybciej. Pamiętaj,że płatki błyskawiczne są produktem przetworzonym i takie produkty podajemy jak najrzadziej.

-Jeżeli nie masz różdżki smaku możesz pominąć, albo zblendować liofilizowane maliny.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze