Młoda kapusta bez zasmażki

You are currently viewing Młoda kapusta bez zasmażki

Młoda kapusta bez zasmażki, czyli wersja dla najmłodszych. Lila dziś pierwszy raz spróbowała, czyli 3 dni przed 11 miesiącem. Z takim daniem nie ma co się spieszyć, najlepiej podać pierwszy raz w okolicy roku.

Młoda kapusta bez zasmażki Składniki:

1 główka młodej kapusty

1 marchewka

pęczek koperku

piramidka smaku/warzywa suszone (u mnie z Lidla)

3 liście laurowe

1 łyżka kminku

pól cebuli

4 polędwiczki z kurczaka

3 łyżki masła*

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kapustę przekrajamy na 4, wykrawamy głąba i drobno szatkujemy. Marchewkę i cebulę drobno kroimy. Wrzucamy do garnka warzywa, polędwiczki, dodajemy cebule, liść laurowy, kminek i zalewamy wodą ok 300ml. Gotujemy pod przykryciem ok 20 minut.
Na koniec dodajemy pokrojony koperek, masło i rozmieszaną mąkę ziemniaczaną w wodzie (wcześniej odlewamy z kapusty pół szklanki i mieszamy w tym mąkę). Podajemy z ziemniakami lub chlebem.

Ania radzi:

Jeżeli pod koniec gotowania będzie dużo wody to możesz odlać.

Zagęściłam kapustę mąka ziemniaczaną, nie jest to konieczne.

Zamiast piramidki smaku, możesz zalać kapustę bulionem, a nie wodą.

*Przy alergii na BMK pomiń masło.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Zuza

Aniu, dlaczego nie warto się spieszyć z młodą kapustą?

Martyna

Kapusta jest ciężko strawna dla dzieci.

Zuza

Dziękuję Wam za odpowiedzi! A pytam, ponieważ moja mała, jak dostaje kapustę młodą z koperkiem, to aż jej się uszy trzęsą tak zajada 🙈