Pieczone placki ziemniaczane na pewno znacie, a kto spróbuje wersji z kalarepą i jabłkiem? 😛 Pieczone, specjalnie dla maluszków 😊
Pieczone placki ziemniaczane z kalarepą i jabłkiem – Składniki:
4 średnie ziemniaki
1 kalarepa
pół małego jabłka (łącznie składniki po obraniu 480g)
1 jajko
ząbek czosnku
15g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżka)
10g mąki pszennej* (1 łyżka)
pół cebuli
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach (ja starłam na małych, bo nie mam). Odstawiamy (patrz zdjęcie), albo kładziemy na sitko. W tym czasie ścieramy kalarepę, kroimy cebulę i przeciskamy czosnek. Odsączamy wodę z ziemniaków (nie wyciskamy maksymalnie, trochę mokre muszą być), dodajemy pozostałe składniki. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. i pieczemy ok. 20-25 minut. Ja po 15 minutach włączyłam termoobieg. Możemy kłaść łyżką na papier do pieczenia, albo uformować w dłoni. Zrobiłam dla Lilki placki i swoje dosoliłam. Porcja dla mamy i dziecka. Podałam z jogurtem wymieszanym ze startym ogórkiem i szczypiorkiem.
Ania radzi:
Możesz pominąć jabłko i kalarepę i dać więcej ziemniaków.
Do placków możesz dodać pokrojony koperek albo szczypiorek.
*Każde ziemniaki „potrzebują” innej ilości mąki, możesz dodać jeszcze jedną łyżkę mąki pszennej.
Wyglada pysznie ale w składnikach coś mi nie pasuje, pół małego jabłka , łącznie składniki po obraniu480 g , czy chodzi o jabłko i warzywa?