Makarony to taki obiad, który kochają chyba wszystkie dzieci. W spaghetti bolognese zazwyczaj podsmażamy składniki, a ja w tym przepisie chce Ci pokazać, że można przygotowywać dania dla dzieci w innej wersji.
Spaghetti Bolognese dla dzieci – Składniki:
400g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
70g marchewki (1 średnia)
15g pietruszki (pól mniejszej)
mała cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
suszona bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach. Kroimy drobno cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę (lub drobno kroimy). Wrzucamy wszystko na patelnię razem z mięsem. Blendujemy pomidory i zalewamy wszystko na patelni. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na większym ogniu 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut bez przykrycia. Dosypujemy bazylię (sypałam z opakowania, myślę, że 1 łyżka) i pieprz. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Wersję dla dorosłych solimy. Posypujemy żółtym serem i pietruszką. Wyszła z tego porcja dla mamy, taty i dziecka plus 2 porcje zamroziłam.
Ania radzi:
Możesz użyć passaty pomidorowej. Użyłam pomidorów w przepisie ze względu na skład i dostępność.
Jeżeli pogotujesz 10 minut dłużej odparuje cała woda z pomidorów, nie będzie dużo sosu, ale Twój maluch się aż tak nie ubrudzi 😊
Nie dodawaj więcej jak 20g pietruszki, żeby smak nie zdominował.
Z sera żółtego poniżej roku najlepiej zrezygnować, po roku podać małe ilości.
Jeżeli masz dostęp do pomidorów to zrób makaron z domowym sosem pomidorowym.
Polecam mrozić jedzenie. U nas jest zawsze dla Lilki zamrożone kiedy rodzice mają ochotę np. na kebaba 😛
Czy mięso dla niemowlaka smażymy na oliwie ?