Spaghetti Bolognese dla dzieci

You are currently viewing Spaghetti Bolognese dla dzieci

Makarony to taki obiad, który kochają chyba wszystkie dzieci. W spaghetti bolognese zazwyczaj podsmażamy składniki, a ja w tym przepisie chce Ci pokazać, że można przygotowywać dania dla dzieci w innej wersji.

Spaghetti Bolognese dla dzieci – Składniki:

400g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)

70g marchewki (1 średnia)

15g pietruszki (pól mniejszej)

mała cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów

suszona bazylia

sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach. Kroimy drobno cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę (lub drobno kroimy). Wrzucamy wszystko na patelnię razem z mięsem. Blendujemy pomidory i zalewamy wszystko na patelni. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na większym ogniu 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut bez przykrycia. Dosypujemy bazylię (sypałam z opakowania, myślę, że 1 łyżka) i pieprz. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Wersję dla dorosłych solimy.  Posypujemy żółtym serem i pietruszką. Wyszła z tego porcja dla mamy, taty i dziecka plus 2 porcje zamroziłam.

Ania radzi:

Możesz użyć passaty pomidorowej. Użyłam pomidorów w przepisie ze względu na skład i dostępność.

Jeżeli pogotujesz 10 minut dłużej odparuje cała woda z pomidorów, nie będzie dużo sosu, ale Twój maluch się aż tak nie ubrudzi 😊

Nie dodawaj więcej jak 20g pietruszki, żeby smak nie zdominował.

Z sera żółtego poniżej roku najlepiej zrezygnować, po roku podać małe ilości.

Jeżeli masz dostęp do pomidorów to zrób makaron z domowym sosem pomidorowym.

Polecam mrozić jedzenie. U nas jest zawsze dla Lilki zamrożone kiedy rodzice mają ochotę np. na kebaba 😛

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Karolina

Czy mięso dla niemowlaka smażymy na oliwie ?

Weronika

Pyszne, a ja nie kupuje mięsa w marketach tym bardziej gotowego mielonego mięsa. Tylko w sklepie mięsnym!

Laima

Aniu, w czym mrozisz sos? 🙂

Agata

Jakiego przecieru pomidorowego najlepiej użyć?