Kiedy jest sezon na pomidory zrób chociaż raz ten pyszny krem z pomidorów malinowych.
Krem z pomidorów malinowych – Składniki:
ok 3kg pomidorów malinowych
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
piramidka smaku
2 łyżki suszonych warzyw
oliwa z oliwek + masło
cukier/miód opcjonalnie
papryka ostra (opcjonalnie)
sól, pieprz*
Przygotowanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę. W tym czasie podsmażamy cebulę i pokrojony czosnek na oliwie z łyżką masła. Dodajemy pomidory, piramidkę smaku, suszone warzywa i zalewamy wodą. Gotujemy 15 minut, wyjmujemy piramidkę smaku i blendujemy. Możesz dodać trochę miodu i ostrej papryki (ja dodałam po odlaniu dla Lilki). *Sól i pieprz również.
Porcja dla 10 osób. Podałam z kleksem śmietany, bazylią i zblendowanymi pestkami dyni.
Ania radzi:
Pomidory zalewamy niewielką ilością wody. Jeżeli dolejesz za dużo to wtedy gotuj (nawet ponad godzinę) na małym ogniu, aż woda odparuje i krem zgęstnieje.
Najważniejsze w tej zupie to smaczne pomidory, także najlepiej robić ją w sezonie.
Dla niemowlaków proponuję cebulę i czosnek dodać bez podsmażania razem z pomidorami (dodać również łyżkę masła, albo trochę oliwy z oliwek do zupy).