Pudding z chałki z owocami to świetne rozwiązanie na czerstwe pieczywo. Ja wykorzystałam domową chałkę, ale też świetnie nada się chleb lub bułki.
Składniki:
300g chałki, najlepiej czerstwej (8 kawałków)
4 jajka
400 ml mleka (szklanka 250ml)
70 ml śmietanki 30%(można dać więcej mleka)
owoce (mogą być mrożone)
cukier kokosowy/ cukier waniliowy w wersji dla starszych
Przygotowanie:
Blendujemy jajka z mlekiem i śmietanką, moczymy w tym chałkę (moja była zbita, więc zostawiłam ją na 2 minuty), przekładamy do naczynia do zapiekania (Lilce zamoczyłam i dosypałam cukru kokosowego). Polewamy chałkę resztą masy puddingowej. Pieczemy 35-40 minut do lekkiego zarumienienia na środkowej półce bez termoobiegu. Jeżeli masz tylko funkcje termoobiegu w piekarniku, po 15 minutach przykryj pudding folią aluminiową. Najlepszy od razu po upieczeniu ;)n
Na zdjęciu pół porcji🙂
Porcja rodzinna (tata też się załapał ;))