Deser, który zrobisz bez pieczenia, bez żelatyny, a do tego z 5 składników. Serniczki bez pieczenia na kakaowym spodzie polecam ze świeżymi owocami 😛
Serniczki bez pieczenia na kakaowym spodzie – Składniki:
Spód:
12 daktyli
1 łyżka kakao
2 łyżki mąki sezamowej*
Masa sernikowa:
250g twarogu trójkąt (tłusty Delikate)
80g mascarpone (1 łyżka ma ok 20g)
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem na 10 minut, odlewamy wodę (trochę zostawiamy, żeby łatwiej się blendowało). Dodajemy kakao i mąkę. Mieszamy i wykładamy spód foremek. Chowamy do lodówki na czas robienia masy sernikowej.
Twaróg blendujemy długo, aż będzie gładka masa. Dodajemy mascarpone i blendujemy. Zrobiłam dla Lilki jeden serniczek i resztę dosłodziłam. Wkładamy do lodówki na całą noc. Z przepisu wychodzi 5 sztuk.
Ania radzi:
Nie wiem czy wyjdzie na półtłustym i chudym twarogu, zalecam zrobić jak w przepisie.
Zamiast mąki sezamowej możesz użyć innej, która nie potrzebuje pieczenia, albo zmielić pestki/płatki owsiane.
Masa powinna wyjść kleista i gęsta. W razie potrzeby dodaj jeszcze łyżkę mąki.
Jeżeli będziesz mieć problem, żeby wyjąć z foremek to włóż na chwilę do zamrażarki. U mnie z silikonowych nie było problemu.
Ile zmielić płatków owsianych żeby zastąpić nimi mąkę sezamową ? 🙂