Sandacz w sosie miętowym

You are currently viewing Sandacz w sosie miętowym

Często pytacie skąd się biorą moje pomysły. Większość osób robi listę produktów, które kupuje i na jej podstawie robi posiłki,a ja na odwrót-robię zakupy i z tego co mam wymyślam 🙂 Dziś patrzyła na mnie mięta (już był jej ostatni dzień), miałam otwarta śmietankę po wczorajszych serniczkach, a w lodówce tylko rybę i tak powstał sandacz w sosie miętowym.

Sandacz w sosie miętowym – Składniki:

3 filety sandacza

ok 200ml śmietanki 30%

1 czubata łyżka koperku (u mnie suszony)

1 ząbek czosnku

kilka listków mięty (ok 10)

kawałek czerwonej cebuli (opcjonalnie/ja miałam w lodówce)

1 łyżka oliwy

sok z cytryny

Przygotowanie:

Sandacza myję, sprawdzam ości i skrapiam sokiem z cytryny. Kładę na rozgrzaną patelnię z łyżka oliwy, dorzucam drobno pokrojoną cebulę i smażę po 3 minuty z jednej strony (zobacz niżej na zdjęciu jak smażę Lilce). Blenduję w tym czasie miętę ze śmietanką i czosnkiem (śmietanka zgęstnieje, ale nic się nie dzieje, rozpuści się na patelni). Dolewam śmietankę do ryby, dodaję koperek i chwile gotuję do zgęstnienia. Podałam z ryżem i kalafiorem. Kalafior ugotowałam razem z ryżem w jednym garnku. Ryż był gotowy po 15 minutach (wyjęłam ryż i dogotowałam kalafior aż był miękki ok 10 minut).

Ania radzi:

Pamiętaj przy przekręcaniu, że ryba jest bardzo delikatna.

Po wyjęciu na talerz sprawdź jeszcze raz czy nie ma ości. Po zrobieniu zdjęcia dokładnie rozdrobniłam Lilki rybę.

Możesz przygotować każdą rybę w ten sposób (polecam dorsza).

Przy alergi na BMK zamień śmietankę na mleczko kokosowe.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze