Nasze ukochane lane kluseczki tym razem szpinakowo bananowe.
Szpinakowo bananowe lane kluseczki – Składniki:
80g świeżego szpinaku(2 garście)
80g twarogu (półtłusty Delikate)
1 jajko
60g banana (pół dużego banana)
50-70g kaszy manny suchej (5-7 łyżek)*
10g mąki kokosowej
Przygotowanie:
Szpinak blendujemy, resztę składników rozdrabniamy widelcem i łączymy. Nakładamy łyżką (najlepiej dwoma łyżkami) na wrzątek, zmniejszając ogień po chwili. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Porcja dla mamy i dziecka.
Dla starszego dziecka można dosłodzić, albo po przygotowaniu polać miodem.
Ania radzi:
Możesz użyć mrożonego szpinaku (5 kostek). Musi być rozmrożony i odciśnięty.
*Ilość kaszy zależy od użytego twarogu oraz szpinaku jakiego użyjesz. Ja miałam świeży, twaróg półtłusty i użyłam 6 łyżek kaszy.
Mąkę kokosową możesz zamienić na inną. Robiłam wcześniej z pszenną i jak dla mnie lepsza konsystencja z kokosową.
Masa jest przy lanych kluskach powinna zsuwać się z łyżki, zawsze lepiej dać łyżkę mniej i sprawdzić wrzucając jedną kluskę do wody czy się nie rozpada. Jeżeli się rozpadnie dodać kaszy.
Możesz pominąć jajko dodając zmielone siemię lniane: 1 łyżka (10g)+3-4 łyżki wody, żeby zakryć. Nie robiłam to jest moja sugestia, powinno wyjść 🙂
Można część zamrozić. Wrzucamy potem na gorącą wodę i gotujemy 3-4 minuty.
Co mogę dodać zamiast mąki kokosowej ?