Szpinakowo bananowe lane kluseczki

You are currently viewing Szpinakowo bananowe lane kluseczki

Nasze ukochane lane kluseczki tym razem szpinakowo bananowe.

Szpinakowo bananowe lane kluseczki – Składniki:

80g świeżego szpinaku(2 garście)

80g twarogu (półtłusty Delikate)

1 jajko

60g banana (pół dużego banana)

50-70g kaszy manny suchej (5-7 łyżek)*

10g mąki kokosowej

Przygotowanie:

Szpinak blendujemy, resztę składników rozdrabniamy widelcem i łączymy. Nakładamy łyżką (najlepiej dwoma łyżkami) na wrzątek, zmniejszając ogień po chwili. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Porcja dla mamy i dziecka.

Dla starszego dziecka można dosłodzić, albo po przygotowaniu polać miodem.

Ania radzi:

Możesz użyć mrożonego szpinaku (5 kostek). Musi być rozmrożony i odciśnięty.

*Ilość kaszy zależy od użytego twarogu oraz szpinaku jakiego użyjesz. Ja miałam świeży, twaróg półtłusty i użyłam 6 łyżek kaszy.

Mąkę kokosową możesz zamienić na inną. Robiłam wcześniej z pszenną i jak dla mnie lepsza konsystencja z kokosową.

Masa jest przy lanych kluskach powinna zsuwać się z łyżki, zawsze lepiej dać łyżkę mniej i sprawdzić wrzucając jedną kluskę do wody czy się nie rozpada. Jeżeli się rozpadnie dodać kaszy.

Możesz pominąć jajko dodając zmielone siemię lniane: 1 łyżka (10g)+3-4 łyżki wody, żeby zakryć. Nie robiłam to jest moja sugestia, powinno wyjść 🙂

Można część zamrozić. Wrzucamy potem na gorącą wodę i gotujemy 3-4 minuty.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

3 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Justyna

Co mogę dodać zamiast mąki kokosowej ?

Klaudia

A czym zastąpić twaróg przy alergii bmk?