Szpinakowe gofry z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową

You are currently viewing Szpinakowe gofry z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową

Twój maluch nie chce jeść warzyw? Spróbuj przemycić je do posiłków. My dodajemy warzywa do owsianek, placków, a dziś szpinakowe gofry z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową.

Szpinakowe gofry z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową – Składniki:

150g mrożonego szpinaku (1/3 opakowania)

240g mąki pszennej (łyżka mąki=10g)

2 jajka

280 ml mleka (ponad szklanka)

30 ml oleju (łyżka oleju ma ok 8g)

łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy (jeśli jest woda to odsączamy). Mieszamy mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia, szpinak i mleko, a na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanej gofrownicy.

Ania radzi:

Możesz użyć mąki orkiszowej jasnej.

Co zrobić, żeby gofry wyszły chrupiące?

Sprawdź swoją gofrownicę, najlepsza do gofrów powinna mieć moc powyżej 1000W.

Studzimy gofry po wyjęciu na kratce, żeby mogły odparować.

Nie zaglądamy podczas pieczenia 🙂

Z przepisu wyszło mi 10 gofrów.
Przy alergi na BMK zamień mleko na napój roślinny.

Ciasto można przygotować dzień wcześniej, żeby było na śniadanie 🙂

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Katarzyna

Pyszne 😍 z bitą śmietaną i domowym dżemem malinowym 🔥🔥

Zuza

Droga Aniu, czy można użyć świeżego szpinaku? Jeśli tak, to go poprostu zblendować?

Joanna

Ile dać świeżego szpinaku?

Arletta

Kosmos! 🙂

Ania

💚💚💚🍓🍓🍓😍😍😍