Korzystajcie z sezonu owocowego, a raczej truskawkowego 🙂 Jogurtowe ciasto z owocami smakuje jak sernik, tylko bez sera 😛
Jogurtowe ciasto z owocami – Składniki:
600g jogurtu naturalnego
4 jajka
20ml oleju (4 łyżki)
90g mąki kukurydzianej/pszennej/orkiszowej jasnej (9 łyżek)
łyżeczka proszku do pieczenia
owoce (u mnie truskawki i jagody)
coś do posłodzenia (dla starszych)
Przygotowanie:
Składniki w temperaturze pokojowej. Miksujemy mokre składniki, dodajemy mąkę z proszkiem i chwilę miksujemy. Przelewam Lilce do małej kokilki, resztę dosładzam i przelewam do keksówki. Układamy na wierzchu owoce. Pieczemy w temp 180 stopni 45 minut.
Ania radzi:
Przy ciastach jogurtowych i sernikach zawsze stawiam na dół w piekarniku mała miseczkę z wrzątkiem, wtedy nie pękają.
Możesz dodać mrożone owoce, nie musisz rozmrażać.
Zrobiłam z mąką kukurydzianą, ale wcześniej robiłam z pszenną i bardziej mi smakuje.
Dzień dobry. Co może Pani polecić zamiast proszku do pieczenia?