Chyba nie ma dziecka, które nie lubi naleśniorów? 😛 Na blogu znajdziecie już kilka propozycji: biszkoptowe, klasyczne, buraczane czy szpinakowe. Tym razem miały być naleśniki budyniowe z nadzieniem bananowym, ale poszłam w eksperyment i część banana dodałam do masy 😛 i tak wyszły budyniowe naleśniki bananowe. No pycha!!!
Budyniowe naleśniki bananowe – Składniki:
1 jajko
90g banana (średni banan waży 120g)
100ml płynów (50ml mleka/50ml wody gazowanej)
opakowanie budyniu (u mnie 40g śmietankowy z Biedronki)
2 łyżki oleju rzepakowego/łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Uderzamy o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków i smażymy na średnim ogniu. Oddzielam brzegi łopatką i przewracam rękami na drugą stronę.
Z przepisu wyszły 4 szt. Podałam z twarożkiem bananowo orzechowym (twaróg, jogurt grecki, reszta banana, łyżka masła orzechowego).
Ania radzi:
Naleśniki wychodzą bardzo delikatne i najlepiej smażyć je na patelni ok 24 cm. Jeśli użyjesz większej dodaj łyżkę mąki do masy.
Pamiętaj, żeby wymieszać masę za każdym razem przy nabieraniu ciasta.
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?