Złota owsianka z dynią i kurkumą to samo zdrowie w miseczce 💪. Czy wiesz, że składniki zawarte w tej owsiance działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, dodatkowo wspierają naszą odporność. Czy to nie jest idealna propozycja na jesień?
Mam nadzieję, że dynia Ci się jeszcze nie znudziła?! 😋
Złota owsianka z dynią i kurkumą – Składniki:
400ml mleka/napoju roślinnego
100g płatków owsianych (10 łyżek)
3 łyżki puree z dyni
8 suszonych moreli/daktyli/garść rodzynków
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
przyprawy: cynamon, kurkuma, imbir
Przygotowanie:
Płatki zalewamy mlekiem/napojem, dodajemy pokrojone morele (lub inne suszone owoce) i gotujemy kilka minut aż płatki wchłoną płyny, w tym czasie dodajemy siemię i przyprawy. Podałam z figą, orzechami brazylijskimi i polałam miodem (po 1rż). Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Będzie pasować masło orzechowe do polania 😋.
Na sam koniec gotowania możesz dolać płynów, jeśli wolisz rzadszą konsystencję.
Dodałam suszone morele, bo mi kolorystycznie pasują 😁, ale z daktylami i rodzynkami jest słodsza 🙂.
Przypraw dodaję na oko, ale imbiru tylko szczyptę, bo Lila nie lubi 🙂.
Jeśli nie masz puree z dyni to zetrzyj surową dynię na tarce i ugotuj z płatkami, potem możesz na koniec zblendować. Taka dynia musi się gotować ok 10 min.
Lubisz owsianki? Tutaj znajdziesz jedną z naszych ulubionych propozycji LEŚNY MECH.
400ml mleka? Nie za dużo?