Kto nie lubi naleśników? A w takim kolorze będą smakować jeszcze bardziej 😊 Naleśniki z buraka to urozmaicenie klasycznych naleśników, bo w kuchni nie może być nudy 😉
Naleśniki z buraka – Składniki:
70g ugotowanego buraka (jeden mniejszy)
1 jajko
350ml płynów (u mnie 200ml wody gazowanej, 150ml mleka)
150g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
25g masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i blendujemy z pozostałymi składnikami. Smażymy bez tłuszczu na średnim ogniu. Chyba wyszło 8 sztuk 😊 Podałam z twarożkiem, jogurtem greckim wymieszanym ze startą rzodkiewką, pokrojoną drobno papryką i szczypiorkiem.
Ania radzi:
Naleśniki z buraka smaż na małym ogniu, żeby zachować ładny kolor😉
Po usmażeniu układaj na talerz jeden na drugim, dzięki temu będą jeszcze bardziej miękkie.
Myślałam, żeby doprawić wersję wytrawną (sól, pieprz, czosnek, pietruszka), a część zrobić na słodko. Jak dla mnie świetnie smakuje bez doprawiania. Swoje zjadłam posmarowane mascarpone z dżemem truskawkowym, polecam 😛
Przy alergii BMK zamień masło na olej, a mleko krowie na napój roślinny.
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: cojelila.pl/nalesniki-z-buraka/ […]