Naleśniki z buraka

You are currently viewing Naleśniki z buraka

Kto nie lubi naleśników? A w takim kolorze będą smakować jeszcze bardziej 😊 Naleśniki z buraka to urozmaicenie klasycznych naleśników, bo w kuchni nie może być nudy 😉

Naleśniki z buraka – Składniki:

70g ugotowanego buraka (jeden mniejszy)

1 jajko

350ml płynów (u mnie 200ml wody gazowanej, 150ml mleka)

150g mąki pszennej/orkiszowej jasnej

25g masła

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i blendujemy z  pozostałymi składnikami. Smażymy bez tłuszczu na średnim ogniu. Chyba wyszło 8 sztuk 😊 Podałam z twarożkiem, jogurtem greckim wymieszanym ze startą rzodkiewką, pokrojoną drobno papryką i szczypiorkiem.

Ania radzi:

Naleśniki z buraka smaż na małym ogniu, żeby zachować ładny kolor😉

Po usmażeniu układaj na talerz jeden na drugim, dzięki temu będą jeszcze bardziej miękkie.

Myślałam, żeby doprawić wersję wytrawną (sól, pieprz, czosnek, pietruszka), a część zrobić na słodko. Jak dla mnie świetnie smakuje bez doprawiania. Swoje zjadłam posmarowane mascarpone z dżemem truskawkowym, polecam 😛

Przy alergii BMK zamień masło na olej, a mleko krowie na napój roślinny.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

9 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Anita

Znalazłam przepis, córka zjadła ilości jak nigdy, narzeczony powiedział że to najlepsze naleśniki jakie jadł 🙈

Hania

Zawiodłam się ☹️ wszystko wg przepisu odmierzane na wadze, użyłam mąki orkiszowej. Na opakowaniu brak informacji czy to ciemna czy jasna, ani typu, jedynie w składzie „mąka pszenna orkisz”. Naleśniki z wierzchu wysuszone i nadpalone, w środku surowe. Ciasto super gęste, nie rozlewa się po patelni. Smażone na indukcji, na 4. Rozpadają się w strzępy… A zrobiłam z podwójnej porcji 🤦🏼‍♀️ czy da się to jakoś uratować?

Ada

Właśnie zjedzone na śniadanie. Z serkiem jak w przepisie. Niebo w gębie! Nie spodziewałam się że naleśniki z buraka mogą być tak przepyszne! Następnym razem z podwójnej porcji i na dwie patelnie 😂

Olka

To można mrozić? 😮 w takim razie jak „odmrozić ” później?