Pasztet warzywny

You are currently viewing Pasztet warzywny

Jak już poznaliście trochę moich przepisów to chyba wiecie, że marchewkę i cukinię kocham. Są to bardzo uniwersalne warzywa, idealne do owsianek, więc jak pomyślałam z jakich warzyw zrobić pasztet warzywny to wybór był oczywisty. Przy okazji spróbujcie ulubionego makaronu Lilki.

Pasztet warzywny – Składniki:

380g cukinii (1 i pół cukinii)

180g marchewki (3 mniejsze marchewki)

3 jajka

80-100g kaszy manny* (8-10 łyżek)

2 ząbki czosnku

natka pietruszki (mały pęczek)

korzeń pietruszki (pół małej pietruszki)

1 mała cebula

sól, pieprz**

Przygotowanie:

Cukinię ścieram na grubych oczkach, a marchewkę i pietruszkę na małych (tak mi smakuje, możesz zetrzeć na jednych). Cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno kroję, czosnek przeciskam przez praskę i łączę wszystkie składniki (mieszam ręką). Przekładam część do keksówki (patrz zdj), dodaję do reszty sól i pieprz**. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1h do lekkiego zarumienienia.

Ania radzi:

Zawsze podaję w przepisach wagę po obraniu.

*Cukinię najlepiej zetrzeć wcześniej, żeby puściła wodę.

Dodałam 80g kaszy i konsystencja nie wyszła bardzo zbita, więc jak taką wolisz dodaj 2 łyżki kaszy więcej.

Nie dodawaj za dużo pietruszki (korzeń), bo ma bardzo intensywny smak.

Możesz też dodać bakłażana, pieczarki, albo paprykę, a zamiast natki pietruszki koperek.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Edyta

Czym można zastąpić kaszę mannę? Chcę zrobić bez glutenu.

Paulina

Witam,
Czy mogłabym czymś zastąpić jajka? 🤔

Anna

Czy moglabym prosić wskazówki odnośnie pieczenia – temp, stopnie i czas? Będę wdzieczna