Pietruszkowy makaron w sosie śmietankowym z marchewką i cukinią powstał spontanicznie (jak większość moich przepisów:)). Miałam go nie zamieszczać na blogu, ale jest tak prosty i dobry, że musi się tu pojawić.
Składniki:
100g makaronu pietruszkowego (waga przed ugotowaniem)
60g marchewki (pół marchewki)
120g cukinii (1/3 cukinii)
70 ml śmietanki 30% (Pilos)
1 ząbek czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Ścieramy cukinię, marchewkę i czosnek na grubych oczkach, zalewamy wodą ponad poziom i dusimy 10 minut od zagotowania (sprawdzamy czy warzywa są miękkie). Odlewamy wodę, stawiamy na chwilę patelnię na gaz, żeby cała woda odparowała, dodajemy śmietankę, zioła, makaron i redukujemy (przy dłuższym podgrzaniu zmniejsza się objętość). Przekładamy na talerze. Do swojej wersji dodałam sól, pieprz i posypałam serem feta, a do Lilki twaróg i dodałam jeszcze łyżeczkę oleju z czarnuszki.
Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
-Czosnek możesz przecisnąć przez praskę, zamiast ścierać na tarce, ale to kolejna rzecz do mycia 🙂
-Dla starszaków można podsmażyć na oleju rzepakowym, albo oliwie z oliwek.
-Użyj swoich ulubionych ziół, mi z prowansalskimi bardzo smakuje.
*przy alergii na BMK zamień śmietankę na wege śmietankę
Super przepis na pewno skorzystamy z Marysią 🙂