Bułeczki jogurtowe na sodzie

You are currently viewing Bułeczki jogurtowe na sodzie

Te bułeczki robiłam Lilce od początku rozszerzania diety. Teraz kiedy je pieczywo takie jak my to zupełnie o nich zapomniałam. Szybkie bułeczki jogurtowe na sodzie bez żadnego czekania. Tylko łączysz składniki i pieczesz 😊

Bułeczki jogurtowe na sodzie – Składniki:

400g mąki pszennej (typ 500)

300g jogurtu greckiego/naturalnego gęstego

2 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego

łyżeczka sody

łyżeczka soli i cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki. Mieszamy składniki ręką. Formujemy kulki lekko spłaszczając. Wierzch posypujemy dowolnymi ziarnami (pestki dyni, słonecznik, sezam, czarnuszka, mak). Pieczemy w  190 st.  25-27 minut. Z przepisu wychodzi 8-9 sztuk.

Ania radzi:

Możesz wymieniać mąki. Będą pasować: mąka pszenna, pełnoziarnista, orkiszowa jasna, owsiana, pszenna razowa. Polecam mix mąki pszennej i orkiszowej jak na głównym zdjęciu.

Jeżeli wolisz bardziej miękkie w środku to zwiększcie proporcje jogurtu na 400g. Wtedy trzeba zmoczyć ręce w wodzie, żeby zrobić bułeczki. Pieczemy 10 minut dłużej.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

17 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kataryna

Zrobiłam te bułeczki z 400g jogurtu greckiego. Wyszły mega mięciutkie 😊

Gosia

A czy można jogurt grecki zamienić na kokosowy?

Gosia

Wyszły super 🙂 dałam 350g jogurtu kokosowego i piekłam 35 minut. A i mąkę pszenną miałam akurat typ 650

Zuzanna

Zrobiłam dokładnie jak w przepisie, a ciasto się strasznie kleiło i po upieczeniu bułeczki są twarde z zewnątrz (za twarde dla synka 7,5miesiaca). Takie wychodzą czy coś poszło nie tak?
W smaku, zwłaszcza jeszcze ciepłe i z masełkiem, pycha 😋

Klaudia

Udały się super😊😊

Klaudia

Bułeczki zrobiły się ekspresowo, do tego domowa „Nutella” i to był bardzo fajny akcent po dzisiejszym szczepieniu 😊😊

Paulina

Czy mogę dodać mąkę orkiszowa typu 650?

Karolina

Wyszły idealne! I pyszne 💖

Kasia

Aniu bułki pieczemy z termoobiegiem czy bez?