A’la Nutella

You are currently viewing A’la Nutella

A’la nutella, czyli najlepsze połączenie orzech laskowy&kakao. Idealne wypełnienie serniczków czekoladowych 🙂

Składniki:

150g orzechów laskowych

Masło 2 łyżki *

Kakao 1 łyżka (można więcej)

Daktyle (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy, przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Jeśli kupujemy orzechy ze skórką to wstawiamy do piekarnika na 180 st na 15 min, żeby pozbyć się skórki. Rozcieramy w dłoniach (można w ścierce, ale po co brudzić :)).

Można dodać kilka namoczonych daktyli. Niemowlakom nie musisz słodzić. Nawet jak Tobie wydaje się gorzka.

Do swojej mozesz zamiast daktyli dodać cukier kokosowy albo miód.

Najlepiej smakuje wyjęta wcześniej z lodówki.

Jeśli masz czas to polecam zrobić wersję z orzechami ze skórką, jak dla mnie jest smaczniejsza 😋

* zamień na olej kokosowy przy alergii na BMK

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

10 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kinga

Czy masło ma być miękkie?

Kinga

Czy wtedy wychodzi bardziej płynne? Bo ja dałam zimne i wyszło strasznie gęste, nie da się smarować bo wyszła zbita masa, jakby plastelina..

Magda

Jak długo można przechowywać w lodówce ?

Patrycja

Bardzo smaczne, ale bez jakiegoś slodziwa nie ma szans 🙈 ale syrop daktylowy też daje rade 🙂

Patrycja

Wiem, wiem, że maluchy nie potrzebują cukru ani soli 🙂 i zawsze cenię informację, że jest wersja dla malucha i rodzica 🙂 tylko nawet dla malucha wydawało mi się to zbyt gorzkie, ale w sumie ma to być dodatek do dań/deserów, a nie osobne danie😅 no cóż czasem pewne spostrzeżenia przychodzą później 😅🙈 w każdym razie cudnie, że jesteś ❤️ i fantastycznie inspirujesz każdego dnia i zapewne nie tylko mnie 🙂