Szybka przekąska, albo dodatek do dania? Lila jadła pieczone marchewki z masłem orzechowym i amarantusem na kolację z dodatkiem twarogu i pieczywa. Możesz też zapakować na wynos 😉
Pieczone marchewki z masłem orzechowym i amarantusem – Składniki:
Marchewka (ile chcesz :))
Oliwa z oliwek
masło orzechowe
amarantus
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i kroimy na pół, a większe na 4. Smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w 180 stopniach 30-40 minut (ja piekłam 40 minut, ale może wolisz trochę chrupiące). Smarujemy masłem i posypujemy amarantusem.
Ania radzi:
Możesz dla siebie delikatnie posolić 😛
Masło orzechowe można wymieszać z wrzątkiem, rozpuści się i będzie polewa.
Wybieraj małe marchewki, są smaczniejsze i krócej się pieką.