Sos czosnkowy z serem feta jest idealnym dodatkiem do sałatek, wrapów, idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków.
Składniki:
4 łyżek jogurtu greckiego (Pilos)
1 łyżka sera sałatkowego
1 ząbek czosnku
szczypiorek
pieprz*
Przygotowanie:
Szczypiorek drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Najlepiej rozdrobnić widelcem, mi taka konsystencja odpowiada, chyba, że lubisz gładki to zblenduj.
*Pieprz dodałam po odjęciu łyżeczki dla Lilki.
Ania radzi:
Ser sałatkowy możesz zamienić na ser feta.
Takie sery mają dużo soli, nie są zalecane (co nie oznacza, że są zakazane). Ja podaje taki produkt raz w miesiącu w bardzo małych ilościach.
Zamiast szczypiorku możesz dać koperek.