Kotlety siekane smakują z piekarnika jak i w wersji smażonej. Maluszkom najlepiej jak podajemy potrawy gotowane i pieczone, a smażonych jak najmniej😉
Siekane kotlety z piekarnika – Składniki:
350g filet z indyka/kurczaka
1 jajko
40g mąki pszennej (4 łyżki)
50g sera żółtego
1/3 małej czerwonej papryki
pół cebuli
cukinia*
ząbek czosnku (ja dałam 2😉)
1 łyżka papryki słodkiej
sól, pieprz
inne przyprawy opcjonalnie: czosnek niedźwiedzi, pietruszka, koperek
Przygotowanie:
Filet, paprykę i cebulę drobno kroimy. Cukinię i ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy na kilka minut. Formujemy kotleciki w dłoni i układamy na papierze do pieczenia. Zrobiłam dla Lilki 4 kotleciki i dodałam soli. Pieczemy w 190 st. 30 minut. Po 15 minutach przekręcamy kotlety na drugą stronę. Z porcji wyszło 10 kotletów. Lila miała na dwa dni, a tata z mamą po 3 szt. 😉
Ania radzi:
Kotlety możesz usmażyć na patelni.
*Dodałam tylko kawałek cukinii (samą skórkę starłam dla koloru), bo cukinia ma dużo wody.
Możesz dodać szczypiorek, kukurydzę, albo starte na grubych oczkach pieczarki <- tak, niemowlak może jeść pieczarki 😊
Lila jadła w 7 miesiącu, małe ilości.
Przy alergii na BJ zamień jajko na siemię lniane . Testowałam na jednym placku. Na proporcję z przepisu myślę, że 2 łyżki zalane wodą. Masa musi wyjść mokra.
Przy alergii na BMK pomiń ser żółty. Możesz dać płatki drożdżowe nieaktywne.
Jeżeli kupisz większy kawałek piersi z indyka lub kurczaka to możesz następnego dnia zrobić mięso w pysznym sosie bazyliowym.
Myślisz, że pieczarki muszę najpierw podsmażyć? 🙂