Wbrew pozorom zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą to bardzo szybkie danie, nie licząc nadziewania makaronu 😊 Jeżeli masz w domu małego pomocnika to nie zapomnij go zaangażować 😊
Zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą – Składniki:
150g makaronu muszle (około 25 sztuk)
500 g szpinaku mrożonego
200g ricotty (u mnie Galbani)
1 ząbek czosnku
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
passata pomidorowa 300-350ml
zioła prowansalskie
ząbek czosnku
ser żółty /parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy, w tym czasie na patelnię wrzucamy szpinak, przeciśnięty czosnek, gałkę, pieprz. Jak szpinak się rozmrozi dorzucamy ricottę i mieszamy. Ugotowany makaron nadziewamy szpinakiem (Lilce nadziałam kilka sztuk i dodałam sól).
Na dół naczynia nalewamy trochę passaty (ja nalewam trochę, dodaję do butelki zioła, przeciśnięty czosnek, zakręcam i mieszam 😊). Nalewam więcej, układam nadziane muszle, posypuję serem/parmezanem i piekę w 180st. do rozpuszczenia sera (około 10minut). Podałam z pomidorem i czerwoną cebulą skropione oliwą z oliwek. Porcja dla mamy, taty i dziecka.
Ania radzi:
Zamiast ricotty możesz dodać mascarpone, a zamiast passaty pomidory w puszce.
Ricotta ma zazwyczaj pojemność 250g i tyle możesz wrzucić, ja kupiłam dwie małe po 100g.
Przy alergii na BMK pomiń ricottę, dodaj do szpinaku cienko pokrojone suszone pomidory, oliwki, albo podduszone pieczarki. Zrezygnuj z sera, posyp płatkami drożdżowymi nieaktywnymi lub po prostu pietruszką.
Resztę passaty z butelki wykorzystaj na pyszną Szakszukę.
przepis idealny u nas dwie blachy druga dla urozmaicenia dałam środek z pieczarkami, papryka żółtą cukinia cebulka i czosnkiem mniam mniam ;o) twoje przepisy są cudowne