Ekspresowe ciasteczka owsiane z suszonymi morelami. Są bardzo zdrowe i pożywne, a dzięki morelom słodziutkie 😛 Polecam również ciastka, które zrobisz bez piekarnika w kilka minut.
Ciasteczka owsiane z suszonymi morelami – Składniki:
60g suszonych moreli (ok. 8 sztuk)
50g płatków owsianych
czubata łyżka masła
kilka orzechów laskowych
Przygotowanie:
Morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie podgrzewamy masło (ja to robię w mikrofali na ok. 30 sekund), kroimy drobno orzechy. Odlewamy część wody z moreli. Zostawiamy tyle, żeby dobrze się blendowało. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Formuujemy ciasteczka w dłoni i układamy na papier do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach góra dól ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Z przepisu wyszło 8 sztuk. Najlepiej smakują prosto z piekarnika. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Ania radzi:
Przy alergii na BMK pomiń masło, możesz dodać łyżkę masła orzechowego lub oleju kokosowego.
Będą pasować też inne orzechy, sezam lub amarantus.
Po wyjęciu z piekarnika są chrupiące, potem miękną, więc będę się nadawać też dla niemowlaka.
Czy można dodać jajko?