Duszony schab w sosie śliwkowym

You are currently viewing Duszony schab w sosie śliwkowym

Długo duszony schab w sosie śliwkowym może być propozycją na świąteczny stół 😉 Oprócz tego, że potrzebuje trochę czasu na gazie to robi się to danie bardzo szybko 😊 W dodatku smakuje na ciepło jak i na zimno.

Duszony schab w sosie śliwkowym – Składniki:

schab (u mnie porcjowany 5 plastrów)

1 cebula

12 śliwek suszonych

2 łyżki suszonych warzyw/piramidka smaku

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz, sól

2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek

mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzucamy schab i smażymy z każdej strony, dorzucamy cebulkę i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy kilka listków laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, piramidkę smaku i zalewamy całość wodą. Dusimy pod przykryciem ok 2h. Jeżeli widelec delikatnie wchodzi w mięso dorzucamy śliwki i dusimy jeszcze 30 minut. W trakcie możesz dolać wody jeśli wyparowała większość. Pod koniec oprószamy delikatnie całość mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając. Porcja dla taty, mamy i dziecka. Podałam z ziemniakami, ogórkiem kiszonym oraz surówką z białej rzodkwi, jabłka, jogurtu greckiego, soku z cytryny, pieprzu. Idealnie to wszystko do siebie pasowało 😛

Ania radzi:

Solimy porcję rodziców na talerzu. 
Jeżeli przygotowujesz danie dla niemowlaka omiń smażenie, całość zalej wodą i duś pod przykryciem.

Z przypraw możesz dodać jeszcze rozmaryn, albo tymianek ja zapomniałam, ale i tak było pycha 😛

Możesz przed dodaniem mąki ziemniaczanej przetrzeć sos przez sito, żeby był jednolity. Chcesz zrobić delikatne mięso dla dziecka? Spróbuj gulaszu wołowego. Rozpływa się w ustach-dosłownie 😛

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kamil

Jaką mąkę zamiast ziemniaczanej?

Natalia

Przepyszny schabik 😍 idealnie kruchy i rozpływający się w ustach 😋

Anna

Dziś wypróbowałam ten przepis. Nie dość że potrawa praktycznie robi się sama, to schab jest przepyszny. U mnie wyszedł kruchy i soczysty (kupuję w sklepie mięsnym kotlety już w specjalny sposób „ubite”). Dodałam znacznie więcej śliwek, niż w przepisie i zblendowalam sos. Doprawilam też tymiankiem i rozmarynem – fajnie podkręciły smak śliwek. I synkowi i mężowi i mnie bardzo smakowało!