Proszę Państwa przedstawiam hit 😀 no jakie to pyszne, omlet smakuje na ciepło, a jeszcze bardziej na zimno, możesz pobawić się jak ja – powycinać i wychodzi prawdziwa mleczna kanapka 😊 Ps. Czego nie robi się dla dziecka 😊
Omlet Mleczna Kanapka – Składniki:
2 jajka L
20g mąki pszennej (2 łyżki)
8g kakao (płaska łyżka ma 5g)
Krem:
100g twarogu (u mnie tlusty trójkąt Pilos)
80g mascarpone
40ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Jajka umieszczamy w naczyniu i miksujemy na najwyższych obrotach 3-4 minuty, dodajemy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu pod przykryciem. Przewracam rękami oddzielając wcześniej łopatką. Porcja dla mamy i dziecka.
Składniki na krem blenduje. Wykładam na omlet. Jak będziesz jeść w formie omletu bez krojenia to możesz zrobić rzadszy krem dodając więcej śmietanki. Polałam rozpuszczoną gorzką czekolada z mlekiem.
Ania radzi:
Przy alergii BMK możesz zrobić krem z kaszy manny ugotowanej na gęsto na napoju roślinnym np. z wiórkami kokosowymi i potem zblendować.
Omlet ładnie się składa jak wystygnie, wtedy jest elastyczny 😉
Pamiętaj, żeby dosłodzić krem dla siebie i starszego dziecka. Możesz dać erytrol, albo banana.
Jeżeli lubisz słodkie to do omleta też możesz dać jakieś słodzidło.
Niemowlakom nie ma potrzeby dosładzać 😉
Patelnia najlepsza będzie ok 26cm. Jak wolisz grubszy omlet użyj mniejszej.
Ja od dwóch lat robię prawie codziennie na śniadanie ale mam inne proporcje. Daje 2 jajka, kilka słodzików, 50 g jogurtu, 20 g Maki, trochę kakaa i proszku do pieczenia. Nadzienie to 70 g twarogu i 70 g jogurtu waniliowego. Synowi robię tak jak sobie tylko z jednym jajkiem i bez słodzika a do środka dostaje jogurt z owocami. Nie używam polewy a czasem smaruje masłem orzechowym