Gołąbki bez zawijania z piekarnika

You are currently viewing Gołąbki bez zawijania z piekarnika

Lubisz gołąbki, ale nie chce Ci się stać i ich zawijać? Zrób wersję ekspresową gołąbki bez zawijania z piekarnika.

Gołąbki bez zawijania z piekarnika – Składniki:

400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)

350-400g kapusty pekińskiej (1 mniejsza szt.)

1 jajko

pęczek pietruszki

2 ząbki czosnku

1 cebula

olej rzepakowy/oliwa z oliwek

papryka słodka, pieprz

sól

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę pekińską i dusimy aż kapusta zmięknie i pozbędziemy się wody. Mieszamy mięso, kapustę z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną pietruszkę, przyprawy i formujemy kotleciki. Zrobiłam 4 dla Lilii i odłożyłam na bok. Do naszych dodałam sól i chwilę podsmażyłam na oleju z dwóch stron. Nakładamy do naczynia żaroodpornego, zalewam szklanką rosołu i piekę 190 st. 30 minut. Po 15 minutach przekręcam gołąbki. Z przepisu wyszło 15 gołąbków. Podałam z ziemniakami i brokułem polanym masłem czosnkowym.

golabki bez zawijania z piekarnika
golabki bez zawijania z piekarnika
golabki bez zawijania z piekarnika
golabki bez zawijania z piekarnika

Ania radzi:

Zamiast dusić kapustę możesz posolić i odstawić na chwilę wtedy puści wodę. Polecam tak przy starszych dzieciach zrobić.

Jeżeli masa będzie bardzo luźna dodaj łyżkę kaszy manny.

Możesz ugotować do tego pół torebki ryżu i połączyć z masą.

Jak nie masz rosołu zalej passatą pomidorową, pomidorami z puszki, albo zrób ekspresowy bulion.

Ekspresowy bulion: do wody dodaj liść laurowy, ziele angielskie, suszone warzywa i zagotuj 😉

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Dominika

Można dodać jeszcze pieczarki?