Gofrogrzanki, gofrochlebki czy grzanki jajeczne? 😛 To były Wasze propozycje i mi się spodobała pierwsza nazwa 😊
Miałam dylemat jak to nazwać, bo miał być po prostu chleb w jajku z patelni, ale gofrownica patrzyła na mnie i wpadłam na taki pomysł 😉
Gofrogrzanki – Składniki:
1 jajko
4 kromki chleba (jak na zdjęciu)
4 łyżki mleka /napoju roślinnego
warzywa: pomidor, papryka, szczypiorek
szczypta pieprzu, oregano, czosnku
Przygotowanie:
Roztrzepujemy jajko z mlekiem w misce, dodajemy bardzo drobno pokrojone warzywa, przyprawy i mieszamy 😉.
Moczymy chleb, nakładając delikatnie trochę warzyw łyżką.
Pieczemy w dobrze nagrzanej lekko natłuszczonej gofrownicy. Studzimy chwilę na kratce.
Ile pieczemy?
Wszystko zależy jaką moc ma Twoja gofrownica. Niektóre potrzebują tylko 3 minuty, a słabe gofrownice nawet 10 minut.
Ania radzi:
Przy alergii na BMK możesz dodać napoju roślinnego.
Cukinię wrzuciłam na chwilę do gofrownicy (możesz ją posmarować odrobiną oliwy).
Możesz do tego dania wykorzystać czerstwe pieczywo.
Jak lubisz gofry na śniadanie to spróbuj tych z kaszy kuskus.
Czy pieczywo obojętnie jakie? Żytnie z ziarnem będzie ok?