Kolejny szybki makaron, gdzie sos zrobisz bez gotowania 🙂 Próbowaliście już sosu z awokado? Makaron z pesto z buraka smakuje na słodko jak i wytrwanie 😛
Makaron z pesto z buraka – Składniki:
100g ugotowanego makaronu
1 łyżka mascarpone
50g buraka (1 mniejszy)
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka zblendowanych orzechów włoskich
sól, pieprz*
maliny i kozi ser/twaróg (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Buraka, mascarpone, jogurt blendujemy, dodajemy orzechy i mieszamy z ugotowanym makaronem. Posypujemy kozim serem i malinami.
*po odłożeniu dla Lilki dosypuje soli i pieprzu.
Ania radzi:
Kozi ser ma bardzo specyficzny smak, możesz użyć twarogu i pokruszyć.
Pomiń sól i pieprz, polej makaron syropem daktylowym i możesz jeść na słodko 😛
Przy alergii na BMK zamiast mascarpone i jogurtu daj stałą część mleczka kokosowego.
Można pominąć wgl orzechy? Wyjdzie bez nich?