Makaron w sosie marchewkowo-dyniowym

You are currently viewing Makaron w sosie marchewkowo-dyniowym

Znacie już ulubiony makaron Lilki? To makaron w sosie marchewkowo-dyniowym zajął już jego miejsce 🙂
A w połączaniu z makaronem marchewkowym jest delikatnie słodki. Właśnie można go podać również w słodkiej wersji 🙂 Ale o tym na końcu wpisu.

Makaron w sosie marchewkowo-dyniowym – Składniki:

100g makaronu marchewkowego (waga przed ugotowaniem/ dostępny w Lidlu)

2 marchewki

kawałek dyni (u mnie ¼ piżmowej)

80ml śmietanki 30% (Pilos)

1 łyżka masła

ząbek czosnku

łyżeczka kurkumy

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta imbiru (możesz dać więcej)

sól, pieprz*

Do posypania:

parmezan

szczypiorek

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy, z dyni wycinamy środek i kroimy na kawałki. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Rozgrzewamy łyżkę masła w garnku, wrzucamy przeciśnięty czosnek i smażymy minutę, dorzucamy upieczoną dynię i marchewkę. Dolewamy trochę wody z makaronu (tyle, żeby można było zblendować) i dolewamy śmietankę. Dodajemy przyprawy, mieszamy z ugotowanym makaronem. Przekładam Lilce, dodaję sól, pieprz*. Na talerzu posypuję parmezanem i szczypiorkiem.

Ania radzi:

Możesz ten makaron przygotować na słodko, a zamiast imbiru daj cynamon.

Zamiast makaronu marchewkowego może być inny.

Możesz nie dodawać wody z makaronu, tylko dać od razu śmietankę i ewentualnie dolać jakby było za mało.

Proponuję upiec dzień wcześniej, zaplanować sobie pieczone marchewki albo pieczoną dynię na kolację, a resztę wykorzystać następnego dnia do obiadu.

Pamiętaj, że takie puree zawsze warto mieć zamrożone, więc możesz zrobić więcej (zamrażamy wtedy zblendowaną marchewkę i dynię). Takie puree możesz wykorzystać do omleta z batatem zamiast batata 🙂

Imbir jest bardzo intensywny, ja dałam pół łyżeczki, ale bezpieczniej napisać szczypta w przepisie 🙂

Najlepsza w smaku dla mnie jest odmiana Hokkaido.

Przy alergii BMK zamiast śmietanki daj mleko kokosowe.

Masło rozgrzewamy na średnim ogniu, nie doprowadzamy do wysokiej temperatury. Możesz też usmażyć na oliwie, albo oleju.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Agata

OMG! Jakie to wyszło pyszne!
Proste, a pyszne – takie dania lubimy najbardziej 🙂

Aga

Potwierdzam pieczona marchew w maśle orzechowym na kolacje to sztosik 😀

Marlena

A czy może być marchew i dynia że słoiczka?