Placuszki kukurydziane z groszkiem i szparagami

You are currently viewing Placuszki kukurydziane z groszkiem i szparagami

Wczoraj robiąc risotto ze szparagami stwierdziłam, że nie będę wyrzucać końcówek (przecież to połowa ze szparagów:)) i ciesze się, bo te placuszki kukurydziane z groszkiem i szparagami wyszły przepyszne.

Składniki:

1 jajko

30g mąki kukurydzianej

20g mąki pszennej (może być kukurydziana, orkiszowa, jaglana)

40g jogurtu naturalnego* (najlepszy, który ma w składzie mleko i żywe kultury bakterii; u mnie Mleczna Dolina)

końcówki od szparagów (mogą być całe szparagi 3 szt)

2 łyżki mrożonego groszku (nie trzeba rozmrażać)

1 łyżka oliwy z oliwek

¼ cebuli

koperek

sól, pieprz**

Przygotowanie:

Końcówki szparagów obieramy, odcinamy same końce i gotujemy ok 10 minut, aż będą miękkie.

Miksujemy jajko, mąki, jogurt, oliwę, dodaję drobno pokrojoną cebulę, pokrojone szparagi, groszek, koperek i mieszam łyżką. Smażę na dobrze rozgrzanej patelni, zmniejszając ogień na średni (chwilę pod przykryciem).


**Usmażyłam Lilce 3 małe placuszki i do swoich dodałam sól i pieprz. Podałam z jogurtem wymieszanym z czosnkiem i koperkiem. Z przepisu wyszły 3 małe placki i 4 większe.

*przy alergii na BMK zamień jogurt na jogurt wege

Ania radzi:

Możesz pominąć szparagi i dać 1 łyżkę więcej groszku, albo inne warzywa.

Swoje placki możesz usmażyć na oliwie, albo oleju rzepakowym.

Jeżeli przy krojeniu końcówki szparagów bardzo się ciągną (jak seler naciowy) to wyrzuć.

Możesz użyć groszku z puszki, tylko pamiętaj, że ma sól. Najlepiej przepłukać pod wodą.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Sylwia

Placuszki super! Zmodyfikowałam pod mojego alergika i zrobiłam na jogurcie sojowym i siemieniu lnianym zamiast jajka 🙂 Wyszły mega, podałam z sosem czosnkowym. Wszyscy się zajadaliśmy ♥️