Pieczona owsianka ala ciasto marchewkowe

You are currently viewing Pieczona owsianka ala ciasto marchewkowe

U nas marchewka w lodówce jest zawsze. Musi być do naszej ulubionej owsianki, a tym razem zjadłyśmy wersję pieczoną wzbogaconą o kilka składników. Pieczona owsianka ala ciasto marchewkowe, czyli ciasto na śniadanie 😛 Brzmi dobrze! Musisz koniecznie spróbować 😊

Pieczona owsianka ala ciasto marchewkowe – Składniki:

80g płatków owsianych błyskawicznych

250ml mleka/napoju roślinnego

120g marchewki (1 spora sztuka 😉)
100g jabłka (1 średnie jabłko)

3 daktyle

5 orzechów włoskich

30g masła orzechowego (czubata łyżka)

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

10g budyniu toffie (u mnie dr Oetker/może być waniliowy/1 łyżka)

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mascarpone/jogurtu wege kokosowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jabłko obieramy i blendujemy z orzechem włoskim. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, drobno pokrojone daktyle i resztę składników. Mieszamy i wylewamy połowę masy do kokilek. Nakładamy na środek mascarpone i wylewamy resztę owsianki. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut funkcja góra dół.

Ania radzi:

Dla starszych dzieci orzechy włoskie możesz pokroić.

Masło orzechowe czasem trafia się bardzo zbite, więc też możesz je zblendować z jabłkiem i orzechami.

Jeżeli chcesz pokroić owsiankę, żeby zabrać np. na spacer dodaj ok 200ml płynów.

Możesz użyć płatków górskich, ale dla mnie błyskawiczne są delikatniejsze i tu świetnie pasują 😉

Mascarpone można wcisnąć mokrą łyżeczką.

Zamiast daktyli możesz dać suszone morele.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

9 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Marta

Pyszna 🙂

Paulina

Dzień dobry, czy można czymś zastąpić budyń czy po prostu pominąć?

Magda

Niestety, nic nie wyszło. Po 25 min wyjęłam przyschniętą papkę. A zrobiłam dokładnie jak w przepisie, co do grama. Nie da się jeść, w środku nawet po 35min. było nadal jak rzadki budyń.

Asia

Przepyszna! Nasza pierwsza pieczona owsianka, na pewno nie ostatnia 🙂

Anetta

Jakie masło orzechowe polecasz?
Przepis zapisuje do wypróbowania 💥👌