Wiecie, że część przepisów powstaje dzięki Wam? Tak było też z tym przepisem. Kiedy przeczytałam, że u mnie znowu jakieś serniczki, a Wasz maluszek ma alergię na BMK to stwierdziłam, że muszę zrobić takie bez nabiału i jajek. I są serniczki wegańskie z tofu, które wcale nie odbiegają od wersji z nabiałem <3
Serniczki wegańskie z tofu – Składniki:
180g tofu (1 kostka)
2 łyżki soku z cytryny
100g banana (średni ma 120g)
50ml mleka/napoju roślinnego
50g kaszy manny (5 łyżek)
1 łyżka wiórków kokosowych/płatków migdałowych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Blendujemy tofu z sokiem z cytryny aż masa będzie kremowa, dodajemy banana, a potem resztę składników i ponownie blendujemy. Odstawiamy na 5 minut. Masa wychodzi gęsta. Smażymy na średnim ogniu (chwilę pod przykryciem). Podałam z jogurtem greckim i frużeliną. Z porcji wyszło 10 placków. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Serniczki smakują mi bardziej na ciepło niż zimno 😊 Także polecam na spacer do pojemnika.
Nie polecam zamieniać kaszy na mąkę (ewentualnie spróbowałabym z mąką kokosową/jaglaną).
Przy większej ilości banana serniczki ciężko będą się odrywać od patelni.
Smaczne placki 🙂 Sprawdziłam z zamienieniem kaszy na mąki zgodnie z sugestią. Dałam 40 g jaglanej i 10 g kokosowej. Były mięciutkie, trzymały się 🙂 zamiast cytryny dolałam dodatkowe dwie łyżki mleka.