Serniczki wegańskie z tofu

You are currently viewing Serniczki wegańskie z tofu

Wiecie, że część przepisów powstaje dzięki Wam? Tak było też z tym przepisem. Kiedy przeczytałam, że u mnie znowu jakieś serniczki, a Wasz maluszek ma alergię na BMK to stwierdziłam, że muszę zrobić takie bez nabiału i jajek. I są serniczki wegańskie z tofu, które wcale nie odbiegają od wersji z nabiałem <3

Serniczki wegańskie z tofu – Składniki:

180g tofu (1 kostka)

2 łyżki soku z cytryny

100g banana (średni ma 120g)

50ml mleka/napoju roślinnego

50g kaszy manny (5 łyżek)

1 łyżka wiórków kokosowych/płatków migdałowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Blendujemy tofu z sokiem z cytryny aż masa będzie kremowa, dodajemy banana, a potem resztę składników i ponownie blendujemy. Odstawiamy na 5 minut. Masa wychodzi gęsta. Smażymy na średnim ogniu (chwilę pod przykryciem). Podałam z jogurtem greckim i frużeliną. Z porcji wyszło 10 placków. Porcja dla mamy i dziecka.

Ania radzi:

Serniczki smakują mi bardziej na ciepło niż zimno 😊 Także polecam na spacer do pojemnika.

Nie polecam zamieniać kaszy na mąkę (ewentualnie spróbowałabym z mąką kokosową/jaglaną).

Przy większej ilości banana serniczki ciężko będą się odrywać od patelni.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Hanna

Smaczne placki 🙂 Sprawdziłam z zamienieniem kaszy na mąki zgodnie z sugestią. Dałam 40 g jaglanej i 10 g kokosowej. Były mięciutkie, trzymały się 🙂 zamiast cytryny dolałam dodatkowe dwie łyżki mleka.

Natalia

Kaszy mannej surowej czy ugotowanej?

Magda

Ach wielka szkoda, że tofu to soja a soja krzyżuje z bmk przez co nie będzie nam dane wypróbować 🙁 ale bardzo lubimy inne Twoje przepisy, często się nimi inspiruje 🙂