Cukinia na słodko? Była już w babeczkach, w kaszy mannej, a teraz pora na czekoladowe placuszki z cukinii. Pyszne, wilgotne i mięciutkie co jest dla Was ważne, a raczej dla Waszych maluszków przy początkach rozszerzania diety.
Czekoladowe placuszki z cukinii – Składniki:
130g cukinii (pół mniejszej cukinii)
1 jajko
40g jogurtu/jogurtu wege (2 łyżki, u mnie grecki Pilos)
20g mąki owsianej (2 łyżki)
20g mąki pszennej (2 łyżki)
7g kakao (płaska łyżka ma 5g)
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na małych oczkach i ustawiamy naczynie tak, żeby woda spływała do dołu (nie wyciskamy jej!). Dodajemy resztę składników i mieszamy widelcem. Smażymy na średnim ogniu bez tłuszczu. Podałam z jogurtem, truskawkami i zmielonymi orzechami laskowymi. Z przepisu wyszło 10 placków. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Placki wychodzą gorzkie ze względu na kakao, możesz dosłodzić swoje, albo polać po usmażeniu syropem daktylowym 😛 Ja dodałam do swojego jogurtu słodzony aromat waniliowy.
Mąki możesz zamienić na: orkiszową, jaglaną, kukurydzianą, gryczaną, pełnoziarnistą, kokosową-10g plus reszta np. pszennej (chociaż z tymi bardzo mi smakowały 😉)
Na blogu znajdziesz też przepis na placuszki z cukinii w wersji wytrawnej.
Wspaniały blog! Tyle pomysłowych przepisów! Super! Dziękuję, ja i moje bliźniaczki bejbiaczki 🥰🥰