Marchewkowo-bananowa owsianka, czyli kolejna odsłona owsianki z marchewką, tym razem z naszym ulubionym bananem. Przy tej owsiance nawet ja nie dosładzałam 🙂
Składniki:
400ml płynów (u mnie pół na pół mleko z wodą)
100g płatków owsianych (u mnie górskie Melvit)
1 słoik marchewki (albo 1 starta marchewka)
banan
1 łyżka masła orzechowego
zblendowane siemię lniane do posypania (opcjonalnie)
łyżeczka gałki muszkatołowej (opcjonalnie, my lubimy przyprawy)
Przygotowanie:
Płatki zalewamy wodą i mlekiem, gotujemy aż wchłoną płyny. Dodajemy słoiczek albo startą na drobnych oczkach marchewkę, masło orzechowe, przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy. Zestawiamy z gazu dodajemy banana i blendujemy.
Podczas blendowania możesz dolać mleka jak wolisz rzadszą konsystencje, ja robię gęstą, żeby Lilka mogła jeść rączkami.
Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Owsiankę możesz ugotować na samym mleku, wodzie, albo napoju roślinnym.
Nie musisz blendować, ja blenduję kiedy mam ochotę na budyniową konsystencję.
Swoją wersję możesz trochę dosłodzić.
Bardzo smaczna owsianka 😊 super przepis 😊