Truskawkowe ptasie mleczko

You are currently viewing Truskawkowe ptasie mleczko

Tylko trzy składniki, kilka h w lodówce i truskawkowe ptasie mleczko masz już gotowe 😊.

Niżej przedstawiam Ci drugą propozycję tego deseru, a od Ciebie zależy jakim smakiem będziesz się delektować.

No to który smak wybierasz?

Truskawkowe ptasie mleczko – Składniki:

400g kefiru (użyłam Pilos)
15g żelatyny
5g pyłku truskawkowego 🍓 (1opakowanie/użyłam z firmy zdrowo posypane)

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy wodą (3-4 łyżki), czekamy aż napęcznieje i podgrzewamy na wolnym ogniu.
Kefir miksujemy lub blendujemy góra – dół, żeby napowietrzyć ok 3 min, dodajemy pyłek i przestudzoną żelatynę. Przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą i chłodzimy kilka h/całą noc. Wyjmujemy, kroimy w prostokąty i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Na 1 kostkę czekolady daję 1 łyżkę mleka i rozpuszczam na małym ogniu😉
Poniżej roku pomiń czekoladę 😉 Z przepisu wyszło 13 szt. plus deser w miseczce.

Ania radzi:

Kefir najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, żeby nie zrobiły się grudki przy połączeniu z żelatyną.
Jeśli Ci się zrobią grudki z żelatyny zblenduj całość.

Zamiast pyłku możesz użyć masła orzechowego, soku z cytryny, pomarańczy, kakao lub wanilii.

Po roku dodaj miodu lub innego słodzidła jeśli chcesz 😊

Mi najbardziej smakuje, jak wyjmę 15 min. wcześniej z lodówki.

Dla wielbicieli słodkich zdrowych deserów polecam domowe bounty.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ewelina

Strasznie kwasne mi wyszło mimo że dodałam miód 🤔😔

Wioleta

Chodzi o żelatynę wieprzową? Można stosować do dań 1,5 rocznemu dziecku?

Madzia

Cześć , jaka konsystencje powinna mieć żelatyna po odgrzaniu ? Płynna ?