Tylko trzy składniki, kilka h w lodówce i truskawkowe ptasie mleczko masz już gotowe 😊.
Niżej przedstawiam Ci drugą propozycję tego deseru, a od Ciebie zależy jakim smakiem będziesz się delektować.
No to który smak wybierasz?
Truskawkowe ptasie mleczko – Składniki:
400g kefiru (użyłam Pilos)
15g żelatyny
5g pyłku truskawkowego 🍓 (1opakowanie/użyłam z firmy zdrowo posypane)
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy wodą (3-4 łyżki), czekamy aż napęcznieje i podgrzewamy na wolnym ogniu.
Kefir miksujemy lub blendujemy góra – dół, żeby napowietrzyć ok 3 min, dodajemy pyłek i przestudzoną żelatynę. Przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą i chłodzimy kilka h/całą noc. Wyjmujemy, kroimy w prostokąty i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Na 1 kostkę czekolady daję 1 łyżkę mleka i rozpuszczam na małym ogniu😉
Poniżej roku pomiń czekoladę 😉 Z przepisu wyszło 13 szt. plus deser w miseczce.
Ania radzi:
Kefir najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, żeby nie zrobiły się grudki przy połączeniu z żelatyną.
Jeśli Ci się zrobią grudki z żelatyny zblenduj całość.
Zamiast pyłku możesz użyć masła orzechowego, soku z cytryny, pomarańczy, kakao lub wanilii.
Po roku dodaj miodu lub innego słodzidła jeśli chcesz 😊
Mi najbardziej smakuje, jak wyjmę 15 min. wcześniej z lodówki.
Dla wielbicieli słodkich zdrowych deserów polecam domowe bounty.
Strasznie kwasne mi wyszło mimo że dodałam miód 🤔😔