Odkąd odkryłam tapiokę to zapomniałam o chia. A w połączeniu z musem malinowym kokosowy pudding chia prawie jest tak samo pyszny jak pudding z tapioki 🙂
…
prawie 🙂
Kokosowy pudding chia z musem malinowym – Składniki:
250ml mleka kokosowego (Real Thai z kartonu)
35g nasion chia (4 płaskie łyżki)
maliny (ile dasz to będzie dobrze :))
1 łyżka mascarpone (możesz więcej:P)
Przygotowanie:
Mieszamy chia z mlekiem i odstawiamy najlepiej na całą noc (minimum 3 h). Mieszamy co jakiś czas. Maliny blendujemy z mascarpone (użyłam mrożonych). Nakładamy pudding, a na to mus malinowy. Swój mus dosłodziłam erytrolem. Z przepisu wychodzą 2 deserki.
Ania radzi:
Chia pęcznieje już po 30 minutach, ale żeby dobrze spęczniało potrzebuje więcej czasu.
Jak nie masz wagi i nie jesteś pewny ilości to daj jedna łyżkę więcej nasion, a po kilku godzinach najwyżej dolejesz mleka.
Możesz zrobić na mleku krowim, albo napoju roślinnym. Ewentualnie dodać wiórki kokosowe.
A czy moge dac mleczko kokosowe zamiast mleka kokosowego?