Uwielbiamy klasyczną kaszę mannę, ale staram się urozmaicać posiłki z warzywami i tak powstała kasza manna z cukinią i jabłkiem. Jest pyszna, nawet nie wyczujesz, że jest tam cukinia 🙂
Kasza manna z cukinią i jabłkiem – Składniki:
400ml mleka krowiego*
5 łyżek kaszy manny
pół małej cukinii
1 małe jabłko
1 łyżka masła*
Przygotowanie:
Ścieramy cukinię na drobnych oczkach, a jabłko na większych (możesz wszystko na drobnych, mi tak smakuje). Zalewamy mlekiem, dodajemy masło i gotujemy kilka minut. Dodajemy kaszę i mieszamy energicznie. Porcja dla mamy i dziecka. Możesz swoją wersję dosłodzić. Porcja dla mamy i dziecka. Posypałam zmielonym sezamem.
Ania radzi:
Budynie i kaszę mannę najlepiej mieszać rózgą, wtedy nie będzie grudek.
*Przy alergii na BMK mleko krowie zamień na napój roślinny, albo mleko kokosowe (na pół z wodą, bo jest tłuste), a masło pomiń.
Koniecznie spróbuj połączenia cukinii i jabłka w babeczkach 😛
Pyszne:) Zrobiłam na mleku kokosowym i wodzie, chociaż moja Zosia nie jest alergikiem, ale nie miałam masła. Dałam tylko jabłko, bo cukinia też się skończyła. Baaardzo dobre, i wjeżdża dziś na podwieczorek/kolację, bo na 2 śniadanie kaszka z samopszy coś dziś nie podeszła:)