Sernik z patelni

You are currently viewing Sernik z patelni

U największego fana serników nie może zabraknąć wersji bez piekarnika, czyli sernik z patelni z jeżynami, borówkami i malinami.

Kiedyś robiąc na dużej patelni nazywałam go omletem sernikowym, ale odkąd kupiłam mniejszą patelnię specjalnie do omletów (polecam 😉) to wygląda jak sernik i nazwę zmieniłam na sernik z patelni. Najczęściej robiony przeze mnie omlet, który dopiero teraz się tu pojawia 😊.

Sernik z patelni – Składniki:

250g twarogu trójkąt

2 jajka

35g – opakowanie budyniu waniliowego

owoce

słodzidło opcjonalnie

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Resztę składników blendujemy. Łączymy delikatnie łyżką i przelewamy na patelnię. Nakładamy owoce (mogą być mrożone). Smażymy pod przykryciem 25 minut na małym ogniu. Najlepiej się kroi, jak wystygnie 😉. Porcja dla mamy… no dobra Lila też się załapała 😊.

Ania radzi:

Po wylaniu omleta możesz swoją część posypać cukrem/cukrem waniliowym, dodać erytrol do masy (ja po roku – ok. 17. miesiąca podaję rzadko 😊). Ewentualnie usmażyć na małej patelni dla dziecka, a na drugiej dla siebie.

U mnie od lat świetnie sprawdza się do omletów patelnia Valdinox 21 cm. Zerknij w relacje wyróżnioną na IG tam wrzucam sprzęt, którego używam w kuchni.

Pamiętaj, żeby nie ubijać za długo białek, aby ich nie przebić.

Robiłam z tego placuszki i już niestety nie były takie dobre 😛 Ale możesz zrobić z tego sernik z piekarnika – 170 st. 30 minut. A serniczki zrób z tego przepisu.

Budyń zastąp mąka ziemniaczaną/mąką pszenną/kaszą manną.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

24 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kasia

Smak serniczka bardzo dobry 🙂 ale strasznie opadł po wyjęciu z patelni, czy ktoś wie co mogło być przyczyną?

Kasia

To może być przyczyną, dzięki 😊

Ewelina

Wszystkim smakował , będziemy wracać do tego przepisu bo sernik jest bardzo smaczny . Dziękuję

Beata

U mnie też gaz, i omlet szybko zaczął robić się ciemny 🙂 W każdym razie (żeby uratować sytuację) przekręciłam go wraz z owocami, bo spód był już mocno ciemny, a wierzch surowy, i dało radę… Podpiekłam, jest ok, posmaruję serkiem dla Zosi po wierzchu i dodam jeszcze malinki:) Ciekawe czy zje:)

Patrycja

Jestem tu od początku, a dopiero dziś zrobiony serniczek, wyszedł pyszny, choć spalony jak ta lala🤣 ale właśnie przeczytałam w komentarzach dlaczego, ja mam gaz😅 tak czy siak polecam😁

Patrycja

Nie no użyłam właśnie tylko 20cm. Chyba ma znaczenie ten gaz, bo ja zazwyczaj jak trzymam np pieczona owsiankę to po 25min też jest lekko za mocno przypieczona😁 ale myślę, że to moja wina, a Twoje przepisy są super! Ty zresztą o tym wiesz😁

Basia

Czy można użyć twarogu z wiaderka?

Ania

Czy wyjdzie z serka Wielun mój ulubiony? I czy smarować patelnię olejem? Wylać na rozgrzana? 😊

Ewelina

Sernik jest pyszny ☺Smażyłam na patelni do naleśników na malutkim ogniu. Dziękuję za przepis 😃

Magdalena

Nie wiem jakim cudem Pani smaży 25 min na patelni. U mnie przypalony spód po 10 minutach. Posmarowałam patelnię olejem.

Anna

Mi też się przypalił pomimo że najmniejszy ogień tylko trzeba pamiętać że na gazie zawsze szybciej wszystko się gotuję niż na elektryku 😉

Karolina

może masz kiepską patelnię. ja tak miałam 🙈

Magdalena

Nigdy nie smaż omleta ani nie piecz biszkoptu na oleju. Masłem! Wtedy nie przywiera. 🙂

Juna

Czy omlet się obraca?