Makaron ze szpinakiem i jabłkiem

You are currently viewing Makaron ze szpinakiem i jabłkiem

Pierwszy raz tego połączenia użyłam kiedy robiłam tartę, a został mi kawałek jabłka, którego Lilka nie zjadła. Dziś była podobna sytuacja i tak powstał makaron ze szpinakiem i jabłkiem. Całej rodzinie bardzo smakował 🙂

Składniki:

200g makaronu ugotowanego

450g szpinaku (u mnie mrożony 1 opakowanie)

1 jabłko

200ml śmietanki 30%**

2 ząbki czosnku

łyżeczka gałki muszkatałowej

sól, pieprz*

Przygotowanie:

Szpinak wrzucamy na patelnię, zalewamy wodą. Jak trochę się odmrozi dodajemy przeciśnięty czosnek i pokrojone w plastry jabłko. Gotujemy aż wyparuje cała woda i dolewamy śmietankę. Po kilku minutach kiedy śmietanka się zredukuje, mieszamy z makaronem. Swoją wersję posypałam serem feta, a Lilki twarogiem. Z przepisu wychodzi obiad dla mamy, taty i dziecka.

*odłożyłam Lilce porcję i do reszty dodałam sól i pieprz

**przy alergii na BMK zamień śmietankę na wegańską

makaron ze szpinakiem i jablkiem
makaron ze szpinakiem i jablkiem

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kasia

Czy ten sos można zamrozić

Agata

A czy jabłko może być starte ? 🙂

Mama Jasia

A jak gotujesz makaron? Z solą?