Budyń z kaszy jaglanej z marchewką

You are currently viewing Budyń z kaszy jaglanej z marchewką

Budyń z kaszy jaglanej z marchewką mogłybyśmy jeść codziennie na śniadanie. Świetny sposób żeby przemycić warzywo.

Składniki:

80g kaszy jaglanej

450ml mleka

1 marchewka (70g)

1 łyżka masła orzechowego

łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Kasze przepłukujemy pod bieżącą wodą(ja wrzucam do garnka, mieszam,wylewam wodę i tak kilka razy), zalewamy mlekiem i gotujemy ze startą na grubych oczkach marchewką ok. 20 minut. Na koniec dodajemy masło, cynamon i blendujemy.

Porcja dla mamy i dziecka, swoją dosłodziłam.

Ania radzi:
Przy alergii na BMK zamień mleko na napój roślinny.
Niemowlakom najlepiej gotować owsianki/jaglanki na wodzie. Wapń utrudnia wchłanianie żelaza, które do roku jest bardzo ważne. U nas zazwyczaj gotowane pół na pół woda z mlekiem. Podaję owoc bogaty w wit C do posiłku,dzięki któremu żelazo lepiej się wchłania.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

9 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Anna

Czy budyń będzie smaczny jeśli do gotowania użyjemy wyłącznie wody? Mam problem z napojami roślinnymi, a krowiego mleka na razie też nie chcę podawać. Z góry dziękuję za odpowiedź! 🙂

Ola

Ja sama robię masło orzechowe, kupuje duża paczkę prażonych orzeszków ziemnych bez soli i blenduje do powstania lejącego kremu, domowy najlepszy, polecam😁

Malwina

Witam, jakie masło orzechowe Pani poleca? 🙂

Asia

Bardzo dobra, ja nie miałam marchewki świeżej akurat ale w zamrażarce marchewka z groszkiem🙈 i też wyszło smacznie, więc polecam tez groszek mrożony 😉

Agata

Pyszny 🙂 dzisiaj zrobiłam dla siebie i Synka na śniadanie 🙂