Jak jeszcze nie przekonałeś/aś się do budyniu jaglanego to koniecznie zrób budyń jaglany z awokado. Pyszny, kremowy, lekko słodki dzięki dodatku banana.
Budyń jaglany z awokado – Składniki:
100g kaszy jaglanej
ok 500ml płynów (mleko krowie lub mleko kokosowe z wodą 1:1)
1 dojrzały banan
pół dojrzałego awokado (można więcej 😊)
1 łyżka mascarpone/kremowego serka
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Zalewamy płynami i gotujemy ok 25 minut, aż wchłonie płyny i się rozgotuje. Zdejmujemy z gazu, dodajemy serek, awokado i banana- blendujemy. Posypałam amarantusem.
Z przepisu wychodzi porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Podczas blendowania możesz dolać trochę mleka jeżeli wolisz rzadszą konsystencję.
Ugotuj kaszę tak jak lubisz: na mleku, na wodzie , na napoju roślinnym. Pamiętaj, żeby przy produktach mlecznych podać produkt bogaty w witaminę C, żeby żelazo się wchłonęło.
Jeżeli budyń jaglany Cię nie przekonał i jesteś zwolennikiem klasycznego budyniu to na blogu znajdziesz przepis na domowy budyń waniliowy.
Czy serek można pominąć? Czy lepiej go czymś zastąpić przy alergi na bmk?