Budyń jaglany z awokado

You are currently viewing Budyń jaglany z awokado

Jak jeszcze nie przekonałeś/aś się do budyniu jaglanego to koniecznie zrób budyń jaglany z awokado. Pyszny, kremowy, lekko słodki dzięki dodatku banana.

Budyń jaglany z awokado – Składniki:

100g kaszy jaglanej

ok 500ml płynów (mleko krowie lub mleko kokosowe z wodą 1:1)

1 dojrzały banan

pół dojrzałego awokado (można więcej 😊)

1 łyżka mascarpone/kremowego serka

Przygotowanie:

Kaszę przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Zalewamy płynami i gotujemy ok 25 minut, aż wchłonie płyny i się rozgotuje. Zdejmujemy z gazu, dodajemy serek, awokado i banana- blendujemy. Posypałam amarantusem.

Z przepisu wychodzi porcja dla mamy i dziecka.

Ania radzi:

Podczas blendowania możesz dolać trochę mleka jeżeli wolisz rzadszą konsystencję.
Ugotuj kaszę tak jak lubisz: na mleku, na wodzie , na napoju roślinnym. Pamiętaj, żeby przy produktach mlecznych podać produkt bogaty w witaminę C, żeby żelazo się wchłonęło.

Jeżeli budyń jaglany Cię nie przekonał i jesteś zwolennikiem klasycznego budyniu to na blogu znajdziesz przepis na domowy budyń waniliowy.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Agnieszka

Czy serek można pominąć? Czy lepiej go czymś zastąpić przy alergi na bmk?

Kasia

Wczoraj zrobiłam budyń, pyszny! Dzięki temu blogowi zaczęłam gotować 😉🥰

Ewa

Coś tutaj chyba jest nie tak, bo Wit C owszem jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania zelżała, jednak szkodzi przy wchłanianiu wapnia, więc nie wiem jak np można podawać płatki na mleko plus pomarańcze 🤷 może się mylę proszę o wyjaśnienie

Ewa

Dziękuję Ania za wyjaśnienie