Jogurtowe placuszki

You are currently viewing Jogurtowe placuszki

Wiem, że lubisz przepisy, gdzie tylko łączysz ze sobą składniki, a jak nie trzeba wyciągać miksera to już w ogóle bajka 🙂
Od razu zdradzę Ci, że jogurtowe placuszki najlepiej będą smakować jak położysz na górę cienko pokrojone truskawki 😛

Jogurtowe placuszki – Składniki:

150g jogurtu naturalnego/wege/greckiego (u mnie grecki Pilos/1 łyżka ma ok 20g)

40g mąki orkiszowej jasnej (4 łyżki)

40g-50g* mąki pszennej (4 łyżki)

1 jajko

pół łyżeczki sody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Składniki w temperaturze pokojowej. Łączymy jajko z jogurtem rózgą, dodajemy przesiane mąki, proszek i sodę, mieszamy do gładkiej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut. Smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty z jednej strony. Z przepisu wychodzą 3 mniejsze placki i 5 większych.

Ania radzi:

Możesz zrobić na samej pszennej, albo orkiszowej jasnej.
*Ilość mąki jest uzależniona od tego jakich użyjesz i jaki typ oraz tego jaki dasz jogurt. Ciasto ma być gęste.

Robiłam z masłem rozpuszczonym i olejem w cieście, jak dla mnie lepsze są bez.

Jeżeli nie masz rózgi możesz krótki zmiksować, albo połączyć składniki ręką.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

25 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kasia

Pierwsze placki, które posmakowały młodemu! Fajne, puchate, będziemy powtarzać😉

Emilia

Moim zdaniem za dużo sody, jest wyczuwalna a mam klasyczne łyżeczki
Wystarczy 1/4 łyżeczki najpierw pomieszać z jogurtem i odstawić na 10 min i nie dałam wcale proszku. Wyszły cudownie puchate.

Emilia

I mój synek uwielbia je z ‚czekoladą’ z banana, kakao i pasty orzechowej plus borówki cudo !

Milena

Placki rewelacja, zjadłam dziecku połowę, smażąc 😃 Zrobiłam pół na pół z mąki owsianej i pszennej.

Natalia

Czy mąka orkiszowa ciemna też jest okay? 🤔

Patrycja

Zdecydowanie nasze ulubione placki! Robione bardzo często, jajko zastępuje połową banana (ze wzgledu na alergie). Robiłam już z każdym jogurtem i mlekiem kokosowym. Zawsze wychodzą pyszne! 🙂

Kseniia

Kurcze pomysł super jednak za duzo sody jak dla mnie, za bardzo ją czuć i przez to placki mi nie smakują. Muszę spróbować dać dosłownie szczyptę i myślę że będzie smaczne 😀

Emilia

O właśnie u nas to samo! Może inni nie czują ale ja jestem wyczulona na smak sody w wypiekach.

Natalia

Czy można do ciasta dodać starty owoc np. jabłko, gruszkę?

Patrycja

Zrobiłam dzisiaj zastępując jajko bananem i wyszły całkiem fajne 🙂 Tylko trzeba bylo smażyć na bardzo małym ogniu, bo banan lubi sie fajczyc 😉

Bianka

Zamiast orkiszowej dałam mąke jaglana i tez wyszły super 😍 polecam

Justyna

Jutro robię. 😁 Twój blog jest uzależniający, prawie codziennie tu zaglądam. Przepisy proste, dania pyszne. Mniam 🤩

Klaudia

dzisiaj na śniadanie u nas 😍 najpyszniejsze i delikatne