Omlet Jagodzianka

You are currently viewing Omlet Jagodzianka

Ojj idzie lato, jak już mi się chce jagodzianek, tylko nigdy nie chce mi się robić tych bułeczek, więc zrobiłam sobie omlet jak Jagodzianka.

A jak u Was? Też kochacie i nie chce Wam się robić? Możesz też skorzystać z przepisu na szybkie kokosowe Jagodzianki.

Psst.. On jest przeeepyszny, nie rób go jak jesteś sam/a w domu, bo zjesz cały 🙈😅.

Omlet Jagodzianka – Składniki:

3 jajka

100ml mleka/napoju roślinnego

80g mąki pszennej/orkiszowej jasnej (8 łyżek)

2 łyżki erytrolu opcjonalnie

szczypta soli opcjonalne

Środek:

120g twarogu z wiaderka/twarogu trójkąt /kremowego serka/mascarpone /Philadelphii

2 łyżki jogurtu lub gęstej śmietany (przy rzadkim twarogu pomiń)

czubata łyżka budyniu

jagody (dałam mrożone)

Przygotowanie:

Mleko wyjmujemy wcześniej, a jajka wkładamy do ciepłej wody.

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z mlekiem i mąką. Dodajemy ubite białka (możesz dodać szczyptę soli przy ubijaniu) delikatnie mieszając. Wykładamy masę z twarogu na środek, a na to sypiemy jagody.

Formę przetarłam ręcznikiem z masłem. Piekłam w 180 st. 20 min. a potem przełączyłam na 165 st. 15 minut, bo mi się za bardzo spiekał. Możesz spróbować piec po prostu w 170 st. do suchego patyczka.

Smakuje jak jest ciepły, chociaż nie wiem, jak smakuje zimny 😁. Porcja dla mamy i dziecka (?).

Posypałam oszukanym cukrem pudrem, czyli mlekiem w proszku.

Ania radzi:

Dla niemowlaka zrezygnuj z erytrolu, czy innego słodzidła. Możesz górę na swojej części posypać erytrolem, cukrem waniliowym, ewentualnie po upieczeniu polać syropem klonowym, miodem.

Przy alergii BMK zrezygnuj z twarogu. Możesz spróbować dać budyń i na to owoce.

Jajka muszą mieć temp. pokojową, dlatego bezpiecznie włożyć je do ciepłej wody.

Ten przepis to po prostu omlet cesarski, który większość z Was zna. Także możesz go zrobić na patelni, ale polecam tą wersję też spróbować.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
26 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Paulina

Bardzo dobre 😍 i wrzucam na stałe do naszego menu. Co prawda u nas nie było jagód tylko borówki ale smak niesamowity. Muszę tylko pokombinować z temperaturą piekarnika bo na środku trochę płynne wyszło więc jeszcze nie wiem na ile mam nastawiać ale dziękuję i tak za przepis :).

Paulina

Zrobiłam dzisiaj połączenie mascarpone i bieluch no i wyszła konsystencja budyniowa czyli taka idealna dla mnie. Mega bo jeszcze lepiej smakowało😍

Klaudia

Czy jagody trzeba wcześniej rozmrozić ?

Justyna

Jesteśmy tu od niedawna ale wszystko co do tej pory próbujemy- niebo w gębie 😃😃🤤 przeglądam tylko i się zastanawiam co następne wypróbować 😃 kawka się należy 💚

Joanna

W przepisie jest czubata łyżka budyniu, a potem się nie pojawia. Czy używasz go do posypania „środka”, tam gdzie wspominasz mleko w proszku?

Joanna

Dziękuję 🙂 chyba czytałam „na śpiocha” 🙂

Justyna

Czy dobrze rozumiem, że sera nie mieszamy z innymi składnikami tylko kładziemy tak na środku jak na załączonym zdjęciu? Bo się pogubiłam 🙉

Kasia

A próbował ktoś z innymi owocami? Np malinam8

Paulina

Meeeega pyszne!!! 🤤🤤🤤🤤😍😍😍😍 polecam wszystkim! Zajadałam się i ja, i mój bobo. Dawno nic lepszego nie jadłam! ❤️❤️❤️
Stawiam kawkę, Dobra Kobieto! 😁❤️

Ola

Nie wiem czy tak małe dzieci mogą ale ja zamiast cukru pudru czy mleka w proszku używam do posypania inulinę, super prebiotyk , polecam wspomaga prace jelit😃

Marta

O mamo! To jest mega pyszne 😍

Kasia

Jakiej wielkości jest forma? wygląda pysznie

Agata

Jakie mleko w proszku używasz?

Ola

Wyglada apetycznie, co najwazniejsze prosto, szybko, bez cukru z owocem to lubię , dziekuje za cudowne , proste i szybkie przepisy♥️❤️