Gryczana szarlotka sypana

You are currently viewing Gryczana szarlotka sypana

Gryczana szarlotka sypana to szarlotka, która wyjdzie każdemu. Bez zagniatania ciasta i jajek. Możesz zrobić wersję kakaową dodając do suchych składników kakao.


Składniki:
90g mąki gryczanej
90g kaszy manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

300g jabłek po obraniu (2 szt)

1 łyżka cynamonu

40g masła z lodówki+do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Jabłka ścieramy na grubych oczkach, mieszamy z cynamonem i dzielimy na 2 części.
Suche składniki mieszamy ze sobą, dzielimy na 3 części.
Foremki (u mnie 2szt. średnica 10cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dół oraz boki masłem, układamy warstwy: mąka z kaszą, jabłka, mąka z kaszą, jabłka, mąka z kaszą. Na górę ścieramy zimne masło (albo kroimy cienko nożem). Pieczemy w temp 180 st. ok 1h do zarumienienia na środkowej półce bez termoobiegu. Do wersji dla starszaków możesz dodać cukier do suchych składników, albo miód do jabłek.


Najważniejsze w tym przepisie jest masło. Po 10 minutach od włożenia do piekarnika spójrz ,czy masło roztopiło się po całej górze, jeżeli są suche place to dołóż w te miejsca.

Gryczana szarlotka sypana idealnie komponuje się z frużeliną wiśniową.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Patrycja

Czy może być inna Mąka zamiast gryczanej 😁?

Ola

A jeśli zrobię w jednej formie tortownicy 18 lub 20 cm to jaki czas pieczenia?

Marta

Czy można zamiast mąki gryczanej dać zmielone płatki gryczane?

Ewa

Czy może Pani polecić jakiś zamiennik masła do wersji vege ?