Kulki z tofu na słodko lub wytrawnie

You are currently viewing Kulki z tofu na słodko lub wytrawnie

Kulki z tofu możesz zrobić na słodko lub wytrawnie. Na śniadanie bardziej pasuje na słodko, a na kolację na wytrawnie. Sam zdecyduj jaką wersję wybierasz? Na końcu wpisu podpowiem Ci z czym łączyć.

Kulki z tofu na słodko lub wytrawnie – Składniki:

180g tofu (cała kostka/Lidl BIO)

2 łyżki soku z cytryny

140g ugotowanej marchewki (2 sztuki)

50g płatków owsianych (5 łyżek)

łyżka masła orzechowego*

płaska łyżeczka cynamonu (możesz więcej)*

Przygotowanie:

Blendujemy tofu z sokiem z cytryny aż konsystencja będzie gładka, osobno płatki owsiane. Dodajemy ugotowaną marchewkę, masło orzechowe, cynamon i ponownie blendujemy, a na końcu płatki owsiane. Moczymy ręce w wodzie i robimy kulki. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Możesz dosłodzić. Ja nie słodziłam, polałam swoje kulki serkiem homogenizowanym, a Lilki jogurtem. Z przepisu wyszło 13 sztuk.

Ania radzi:

Zamiast marchewki może być ugotowany batat. Z batatem bardziej mi smakuje. Umieściłam marchewkę w przepisie, bo jest bardziej dostępna. Możesz spróbować dwóch wersji.

*Do wersji na wytrawnie pomiń cynamon i masło orzechowe, dodaj posiekane/suszone zioła, albo przeciśnięty czosnek przez praskę. Np pietruszka, czosnek, sól, pieprz.

Zblendowane płatki owsiane to inaczej mąka owsiana.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Iza

Przepis beznadziejny. Pulpety rozgotowane, zmarnowany czas i pieniądze. Dziecko musiało dostać słoiczek 🙁

Amgelika

Czy mogę masę przygotować wieczorem i ugotować następnego dnia rano? 🤔

Amgelika

Super, dziękuję za odpowiedź 🙂

Sylwia

Mam pytanie. Dlaczego wyszły takie rozwalające się ?