Omlet cesarski

You are currently viewing Omlet cesarski

Zapamiętajcie tą nazwę, bo każdy omlet, który Wam nie wyjdzie możecie tak nazwać 😛 Omlet cesarski celowo rwie się na kawałki, więc nie musisz się martwić jak Ci się rozpadnie 😉 Wychodzi puszysty i taki ładny, że aż szkoda mi było go porozrywać na małe kawałki 😊

Omlet cesarski – Składniki:

3 jajka

100ml mleka/napoju roślinnego

80g mąki pszennej/orkiszowej jasnej (8 łyżek)

wanilia/namoczone rodzynki/skórka z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z mlekiem i mąką. Dodajemy ubite białka delikatnie mieszając. Smażymy na patelni bez tłuszczu kilka minut aż spód się zarumieni. Przewracamy na drugą stronę. Może się porozrywać. Za pomocą łopatki rozrywamy na mniejsze kawałki (można to zrobić widelcem). Smażymy chwilę. Posypujemy oszukanym cukrem pudrem (mlekiem w proszku, albo mąką kokosową 😊). Najlepiej smakuje na ciepło. Porcja dla mamy i dziecka. Podałam z musem śliwkowym.

Zblendowałam śliwki, podgotowałam chwilę i zagęściłam mąką ziemniaczaną. Jeżeli będziesz długo gotować to śliwki same zgęstnieją.

Ania radzi:

Porcja wyszła spora, więc jak robisz dla siebie i niemowlaka to polecam zrobić z dwóch jajek.

Możesz spróbować zrobić z mąki kukurydzianej lub jaglanej.

Zamiast musu śliwkowego pasuje też jabłkowy (z cynamonem koniecznie :P)

Możesz usmażyć na maśle klarowanym będzie jeszcze lepszy.

Jeżeli lubisz biszkoptowe smaki to koniecznie spróbuj BISZKOPCIKI.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kasia

Pyszny omlet 🙂 robiłam z mąką kukurydzianą pycha

Dorota

Ten omlet to SZTOS! Robiłam go już kilka razy i zawsze wychodzi. Dzisiaj miałam taką porcje, że ledwo zmieściła się na patelni 😉

Patrycja

Tydzień z omletem trwa 🙈 najpierw mleczna kanapka, a dziś ten gagatek, a w zasadzie puchatek, bo puszysty jak chmurka 😍 w dodatku na aquafabie z czerwonej fasoli😁 było naprawdę pysznie! ☺️

Dorota

Ale to jest dobre!!! Puszysty i delikatny jak chmurka 🙂

Daria

Aniu ile mąki na 2 jajka i ile mleka?

Ola

Ten omlet jest GEnialNY!! 😄😄😄

Emilia

Smaczny😋 puszysty i szybki do zrobienia
POLECAM

Magda

Bardzo dobre 😊 idealnie puszyste! Mniam 😋