Gofry z ciecierzycy

You are currently viewing Gofry z ciecierzycy

Kakaowe gofry z ciecierzycy wyszły tak pyszne, że nie jestem w stanie napisać Wam, ile wyszło sztuk, bo tak szybko się rozchodziły 😊 Na pewno jest to porcja dla mamy, taty i dziecka 😊 Nikt nawet nie zgadnie, że są z ciecierzycy 😉

Gofry z ciecierzycy – Składniki:

150g ciecierzycy (ponad pół puszki)

100g banana (średni)

1 jajko*

80 ml mleka/napoju roślinnego (1/3 szklanki)

50g mąki owsianej (5 łyżek)

50g mąki pszennej (5 łyżek)

2 łyżki oleju rzepakowego

łyżka kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę przepłukać i zblendować z mokrymi składnikami. Dodać mąkę, wymieszać i odstawić na 5 minut. Masa wychodzi gęsta. Smażymy wg zaleceń producenta. U mnie 4 i pół min. na gofrownicy 1400W.  Podałam z ubitą śmietanką z mascarpone i truskawkami 😛

Co zrobić, żeby gofry wyszły chrupiące?

Ania radzi:

Co zrobić, żeby gofry wyszły chrupiące?

Smażymy na mocno rozgrzanej gofrownicy.

Sprawdź jaką masz moc, najlepsza jest powyżej 1000W.

Studzimy gofry po wyjęciu chwilę na kratce, żeby mogły odparować.

Nie zaglądamy podczas pieczenia 🙂

Między rozlaniem następnych gofrów zamykam i nagrzewam chwilę gofrownicę.

*Wyjdzie bez jajka😉 Możesz dać łyżkę maki mniej.

Nie masz gofrownicy? Zrób z tego placki 😛

Gofry szpinakowe też znajdziesz na blogu 😉

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest
29 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Marlena

Czy zamiast blendować ciecierzycę można użyć mąki z ciecierzycy? Jeśli tak – jaka ilość?

Gosia

Wychodzą przepyszne. Uwielbiamy. Ja zawsze co do grama jak w przepisie. Mąkę pszenna tylko podmieniłam na orkiszowa jasna typ 630 i wyszły pysznie. Robione już wielokrotnie i zawsze wychodzą.

Beata

Kompletnie mi nie wyszły – pierwszy raz coś z Pani przepisów mi nie wyszło:( Nie wiem dlaczego wszystko wg przepisów, gofrownicę mam bardzo dobrą… ciasto było gęste, a przykleiło się do gofrownicy i twarde wyszły, czyżby za dużo mąki?

Natalia

Mi tez nie wyszly 😪 przykleily sie do blaszek a zawsze Pani przepisy mi wychodzily sproboje dodac lyzke maki wiecej

Joanna

Co można dać zamiast banana? U nas silna alergia. Mus jabłkowy będzie ok?

Marta

Przepis super! 😊 Aż ślinka cieknie. Mam nadzieję,z moją gofrownica,która ma poniżej 1000 W,również upiecze mi podobnie pyszne i ładnie jak na zdjęciu. 😊

Milena

Upiecze, moja ma 750W gofry siedzą w niej 6-7 minut i są dobre. Tylko proszę nie zaglądać

Kasia

Czy mogę ciecierzycę zastąpić białą fasolą?

Patrycja

Zrobiłam z 2,5 porcji dumna z siebie że zamroże i będzie na kiedyś…. No no starczyło na szczęście jeszcze na małe śniadanie 🤣
Polecamy:D

Klaudia

Najlepsze gofry z ciecierzycy jakie jedliśmy. Zawsze wychodza pyszne i chrupiące. Przepis warty zapisania. Dziekujemy 😃

Adrianna

Czy zamiast ciecierzycy z puszki można zastosować mąkę z ciecierzycy?

Alicja

czy olej służy do zmieszania z mokrymi składnikami czy co posmarowania płytek gofrownicy?

Emily

Najlepsze gofry, synek jak i tata uwielbiają! 😀 Twoje przepisy są cudowne, dziękujemy za to co robisz. 😚☺️

Ilona

Witam! Gofry wyszły pyszne. Niepokoi mnie jedynie czemu w środku wyszły takie wilgotne. Czy tak ma być? Dodam ze zostawiłam je nawet dluzej niż powinnam w gofrownicy. Pozdrawiam.

Anna

Pyszne jak dla mnie! Zrobiłam z karobem. Następnym razem dodam jeszcze cynamonu, powinien fajnie podkręcić konsystencję i smak gofrów. 😋